Довіра до СБУ в країні зростає

10 лютого 2024, 11:31
Власник сторінки
Політолог
0
115

Коме ще довіряють українці

Зараз дуже не спокійний час і звісно, це не тільки про ситуацію на фронті. В Україні почались небезпечні політичні процеси, які нічого хорошого не обіцяють. Але навіть на цьому фоні є абсолютно зрозумілі тенденції в нашому суспільстві, що дає можливість сподіватись на консолідацію українців.

Кому українці точно не довіряють – це політикам. Довіра до них, до того що вони роблять, падає постійно. І, на превеликий жаль, скоро може впасти до рівня арифметичної помилки. Особливо цей показник впав після оприлюднення політиками декларацій за 2021-2022 роки. І вони тягнуть до низу всю політичну верхівку країни.

Трохи впала, але залишається на найвищому рівні довіра до ЗСУ. Чому впала? В першу чергу через відсутність військових перемог. Хоча тут, давайте чесно, не їх провина. Наші хлопці герої, бо маючи навіть меншу чисельність техніки та особового складу спромоглись в минулому році не тільки зупинити ворога, а й на деяких дільницях фронту відвоювати частину територій. Те, що кияни, полтавчани, вінничани та львів’яни мають змогу спокійно пити каву зранку, водити дітей до садочків та шкіл та жити майже мирним життям – заслуга хлопців з ЗСУ. Що бентежить українців з регіонів, які не зачепили активні бойові дії, риторика військових про мобілізацію і саме це діє на рейтинг довіри. Але за це точно не можна дорікати людям, які вже два роки стримують агресора, кожного дня ризикують своїм життям і постійно втрачають своїх побратимів.

А от до Служби безпеки України довіра поступово зростає. Вже не так стрімко, як рік тому, коли СБУ очолив Василь Малюк і почав чистку служби, але можна впевнено сказати що на фоні інших структур у СБУ рівень довіри дуже високий і стабільний. Чому? Тут як раз все зрозуміло. В першу чергу звісно за рахунок ударів по росіянам на їх та окупованих територіях. Кримський міст, удари в чорноморській акваторії у Севастополі та Новоросійську, враження нафтогазового сектору в росії – це дуже потужна історія не тільки для українців, а й оцінюється як вельми впливовий фактор західними експертами. За оцінками наших закордонних партнерів дії СБУ можуть в цьому році повпливати на зменшення доходів росії від нафти та газу на 35-40 відсотків. І, судячи по всьому, СБУ збирається тільки нарощувати темпи своєї протидії агресії. Також треба зазначити, що саме СБУ максимально включилось в боротьбу з українськими корупціонерами (що є однією з основних вимог суспільства) і тут також показує вражаючі результати і відсутність політичної заангажованості.

Серед тих, чий рейтинг зростає, хоча ще не високий, місцеві представники влади. І тут зрозуміло чого. Люди на місцях бачать, хто дійсно працює заради регіону, а хто хизується своїми шкарпетками і повідомленнями в соцмережах. В цьому році саме місцеві органи влади мають один з найвищих потенціалів для росту підтримки через те, що центральна влада кинула їх фактично на призволяще, максимально обмежила фінансування та поклала на них обов’язки забезпечення всіх пільг для військових та внутрішньо переміщених. Забираючи з бюджету від 40 до 60 відсотків ПДФО центральна влада продовжує цькувати місцеву акціями «гроші на ЗСУ» хоча в державному бюджеті на оборону передбачено 1,6 трильйони гривень, а постійно з’являється інформація про зловживання в мінобороні або про яйця по 17 гривень, або про одяг втричі дорожчий від реальної ціни.

Так що народні рейтинги 2024 показують реальний стан справ в суспільстві і рівень довіри. Стежимо далі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.