Зброя відсічі: українська відповідь окупанту

10 листопада 2023, 19:29
Власник сторінки
0
13

Війна з російським оккупантов вартує Україні щонайменше два трильйони гривень на рік. Такі дані наводить український уряд. Це приблизно 145 мільйонів доларів на день.

рф на цю ж війну витрачає майже вдвічі більше. За даними Forbes, приблизно 300 мільйонів доларів щодня. Але й це ще не “край”. За перше півріччя масштабних бойових дій ворог витратив грошей більше, ніж за весь 2023 рік. І надалі планує подвоїти військовий бюджет, перш за все - за рахунок зброї.

За даними ГУР, рф накопичила до зими близько 870 високоточних ракет із дальністю польоту понад 350 км. Це майже стільки ж, скільки росіяни мали рік тому. На жаль, це свідчить, що ворогові вдалося налагодити виробництво ракет на такому рівні, щоб підтримувати їх запаси, паралельно витрачаючи їх в Україні. 

А що ми? В нас також є державна програма по нарощуванню виробництва ракет. За словами очільника “Укроборонпрому” Германа Сметаніна, окрім ракет, ми розпочали  серійне виробництво українського аналогу "Шахедів" із дальністю польоту до тисячі кілометрів. Подробиць чи цифр Гендиректор “Укроборонпрому” зі зрозумілих причин не називає. 

Багато розмов було про кооперацію з іноземними виробниками. Особливо після Першого Міжнародного Форуму Оборонних Індустрій (DFNC1), який пройшов наприкінці вересня. Але поки достеменно відомо тільки про угоду “Укроборонпрому” та німецького Rheinmetall про створення сумісного підприємства із розташуванням у Києві. 

Щоправда, воно не буде займатися виготовленням зброї, а тільки ремонтом техніки: автівок, та частин танків. Щодо артилерії, то за словами Володимира Зеленського, 155-калібр, який ми використовуємо на полі бою, - то наш, вітчизняний. Але його не вистачає. 

Сьогодні про справжній стан вітчизняного військово-промислового комплексу знає лише військово-політичне керівництво України. Звісно в умовах війни ця інформація є засекреченою. Але іноді цифри з’являються. Так голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь зазначив, що на сьогодні існує понад 200 компаній, які виготовляють дрони, рік тому було 35. Наразі контракти по виготовленню заключенні із 85. У проєкті держбюджету на 2024 рік уряд передбачив на дрони вже 48 мільярдів гривень. Для забезпечення цієї суми чиновники пропонують забрати у місцевих бюджетів надходження у вигляді податків із зарплат військових. 

Цього року уряд виділив 40 мільярдів гривень на проект “Армія дронів”. Так, якщо дивитися на кількість зброї, контрактів в оборонній сфері за ці роки, стрибок колосальний і можна себе похвалити. Можливо “рояль в кущах” ховається саме в засекреченій інформації? Сподіваюся, що українська промисловість готує для росіян ще чимало сюрпризів, які сильно їх здивують. А ще краще – переконають забратися з України геть. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.