Як працюватиме фінансовий моніторинг посадовців в Україні

23 жовтня 2023, 13:18
Власник сторінки
0
12

Повернення ПЕП дозволить не допускати корупціонерів до влади

Для того, щоб Україна стала членом Європейського Союзу, необхідно виконати декілька вимог. Одна з вимог, які держава повинна виконати, є боротьба із корупцією. Нагадаю, що за останніми дослідженнями, більшість українців (89%) вважає корупцію другою за рівнем значущості проблемою. Окрім цього, політична корупція є головним і найсерйознішим типом корупції. Зараз, Україна робить певні кроки для боротьби з одним із головним внутрішніх ворогів, і ухвалення закону про повернення політично значущим особам пожиттєвого статусу (ПЕП) є одним з таких кроків.

 

Значення ПЕП та механізм роботи на практиці

 

PEP (politically exposed person) / ПЕП (політично значущі особи) - це термін, який використовується для опису осіб, які займають або займали високі посади в уряді або державних органах, а також їхніх родичів чи близьких осіб. Ці особи можуть бути підвищеним ризиком з точки зору фінансових злочинів, таких як відмивання грошей, корупція і незаконне збагачення. Тому, статус ПЕП передбачає "додатковий", прискіпливий фінансовий моніторинг людини, її родини та компаній, пов’язаних із особою.

Статус PEP поширюється на президентів держав, прем’єр-міністрів, міністрів та їхніх заступників, депутатів, політичних діячів вищих рангів, високопосадовців судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництва Національного банку, державних підприємств тощо. Така практика фінансового моніторингу є поширеною у західних країнах, особливо в Європейському Союзі.

Чи потрібно ПЕП в Україні

Повернення політично значущим особам пожиттєвого статусу є одним з ключових елементів по боротьбі із корупцією. Українському суспільству відомі випадки, коли корумповані високопосадовці відмивають гроші через міжнародну банківську систему або отримують величезні хабарі. У ситуації, коли рівень корупції становить одну з головних проблем, держава повинна проводити фінансовий моніторинг людей, які займають топ посади. Таким чином, до органів влади не будуть приходити люди з корупційним шлейфом. Але оскільки до 2023 року питання надання пожиттєвого статусу політично значущим особам не було врегульоване, державні посади займають люди, пов’язані з корупційними скандалами. Наприклад, заступник міністра освіти Михайло Вінницький, який прийшов до влади з приватного сектору, міг би не бути призначеним на посаду, якби питання надання ПЕП було законодавчо врегульоване. У 2021 році, коли Вінницький очолював секретаріат НАЗЯВО, він влаштував на роботу свою дружину, Марту, яка отримувала високі премії. У липні 2021 року НАЗК надіслало до освітнього органу припис з вимогою звільнити або перевести на іншу посаду Марту Вінницьку, проте Михайло Вінницький відмовився виконувати припис. Натомість, він подав позов до суду про скасування припису антикорупційного органу, і незадовго до ліквідації, Окружний адміністративний суд міста Києва його скасовує. Апеляція не підтвердила рішення суду, але справу закрили через недотримання часових рамок. Михайло Вінницький ще відомий своїми зв’язками із Ігорем Колгатіним, колишнім помічником народного депутата Олександра Грановського, якого підозрюють незаконному заволодінні аеропорту «Одеса». Окрім цього, Вінницький може мати громадянство двох країн – українське та канадське. Справа в тому, що Вінницький народився в Канаді та переїхав в Україну у 2003 році. Українське громадянство він отримав у 2019 році. І що цікаво, що у 2020 році заступник міністра освіти перетинав кордон з канадським паспортом, хоча вже мав український. Варто зауважити, що будучи громадянином іншої країни, чиновники подібного рангу мають проходити спецперевірку, адже мають доступ до держтаємниці. Але, згідно з коментарем Міністерства освіти, через війну Винницький вищезгадану перевірку не проходив.

Повернення ПЕП дозволить не допускати корупціонерів до влади

На прикладі міністерства освіти, можна зробити висновок, що повернення ПЕП політично значущим особам є важливим для України, оскільки він слугує ще одним інструментом по боротьбі із корупцією. Чи буде він працювати ефективно, покаже час, але боротися з корупцією треба вже  зараз.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.