Нардепи скасували постанову ДАСУ, яка вимагала прибутки у оборонного сектору

21 вересня 2023, 17:30
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
20

Парламент зупинив свавілля ДАСУ, яка вимагала від оборонного сектору повернути прибуток за 2022 рік, чим ледь не підірвали обороноздатність країни

Верховна Рада проголосувала за постанову про скасування висновку ДАСУ, яким аудитори вимагали повернути від компаній оборонного сектору прибуток за 2022 рік!

Декілька тижнів майже щодня висвітлюю абсурдну історію, яку на рівному місці видумали чиновники. Державна аудиторська служба, яку очолює ворог України (за версією сайту «Миротворець») пані Алла Басалаєва, провела аудит роботи Міноборони за минулий рік. І, користуючись прогалиною у законодавстві, чиновники у висновку аудиту зазначили: підприємства оборонного сектору мають повернути державі прибуток за 2022 рік. По-перше, це неможливо, адже з цих коштів сплачені податки, по-друге, компанії їх реінвестували у виробництво. Загалом мова йде про суму у 2,5 млрд грн. Хоча ця вимога ДАСУ звучить, як повна маячня, служба почала розсилати листи до державних структур, щоб ті вимагали від компаній-виробників зброї та військової техніки повернути прибуток за минулий рік.

Все йшло до катастрофи, до підриву обороноздатності країни, до зупинки постачання фронту. Прем’єр Шмигаль писав листи підлеглим, щоб ті розібралися в ситуації, оборонні підприємства зверталися до президента.

І доки чиновники виконавчої влади нічого не робили, несподівано відреагували народні депутати. Верховна Рада прийняла постанову №10071, якою скасувала висновок ДАСУ, згідно з яким весь прибуток всіх постачальників Міноборони за 2022 рік потрібно було повернути в бюджет. Ініціатор такого рішення – Дана Ярова, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони.

Цілих 306 депутатів проголосували «за». Постанова зобов’язала Уряд гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, а також суми прибутку. Таким чином на законодавчому рівні питання прибутку для всіх постачальників Міноборони остаточно врегульовано. Тепер питання знову за чиновниками, щоб вони рішення депутатів виконали. Щоб ДАСУ нарешті перестала кошмарити бізнес.

Це той випадок, коли депутати виявилися адекватніші за десятки чиновників, які не могли або не хотіли прийняти логічне рішення. Депутати, на відміну від Шмигаля, Марченко і ворога України Басалаєвої зрозуміли, що це питання національної безпеки. Очікуємо тепер на швидку реакцію Уряду. Інакше, впевнений, що полетять голови.

Першою жертвою цього скандалу має стати пані Басалаєва. Вона не просто так опинилася в базі даних «Миротворця»: має проросійський бекграунд, працювала у ЦВК при Януковичу, її служба прийняла рішення, яке підриває обороноздатність країни та грає на руку ворогу. Як ця пані досі може обіймати посаду – не розумію.

Продовжуємо боротися за те, щоб безглузде рішення ДАСУ було остаточно скасовано та власної зброї ставало все більше. Це питання виживання нації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Верховная Рада,Уряд України,оборонна промисловість
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.