Репарації та відбудова України: як не звернути з правильного курсу

19 липня 2023, 17:01
Власник сторінки
0
25

Саміт НАТО у Вільнюсі, який не виправдав очікування багатьох щодо запрошення України в Альянс, насправді зацементував важливий нюанс.

Країни «Великої сімки» - США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія, Канада дійшли згоди щодо заморожених активів рф. І вона – на користь Україні. 

В декларації групи, окрім всебічної підтримки України через незаконне вторгнення росії, зазначили, що не повертатимуть рф заблоковані активи до виплат репарацій Україні. Чому це важливо? Насправді невтішним дзвіночком для нашої держави була заява Німеччини ще на початку липня, до саміту. В ній представники країни фактично виступили проти передачі Україні прибутку від заморожених активів росії. Начебто, це може створити прецедент для Польщі, яка також може вимагати репарацій для себе за руйнування під час Другої світової війни. 

До цього з’явилась інформація, що сума заморожених активів в самій Німеччині знижується. Начебто 30 мільйонів поділися незрозуміло куди. І дійсно, жодна країна, яка відшукала та заблокувала російські активи, не давала гарантій, що не розблокує їх. Тепер, з огляду на заявку «Великої Сімки», є зафіксована домовленість: не розморожувати ці кошти. Адже з кожним днем війни кількість збитків, завданих нам, невпинно зростає. 

За оцінками Світового банку тільки у 2023 році на відновлення України знадобиться щонайменше 14,1 млрд доларів США. Після теракту на Каховській ГЕС ці потреби стрімко зросли. Загальна сума відбудови у найближчі 10 років складатиме 411 млрд доларів. Але ж точна оцінка збитків, що заподіяні агресором протягом війни, потребуватиме не одного місяця підрахунків. 

За інформацією прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, країна-агресор вже вбила та поранила понад 22 000 українських мирних жителів, зруйнувала близько 50% енергетичної інфраструктури. 2,4 млн домівок цивільних зазнали пошкоджень чи руйнувань. А 30% території України заміновано. І рішення щодо недоторканності заморожених активів дійсно важливе. Ніхто не вірить у добровільну виплату відшкодування з боку москви, хоча Британія такий шлях передбачила. Він стосується підсанкційних осіб, що не підтримують вторгнення рф. В липні Велика Британія ухвалила зміни в законодавстві, які, по-перше, дозволять зберігати санкції проти рф, по-друге, уряд Британії заявив, що росіяни, які виступають на підтримку України, зможуть пожертвувати свої заморожені кошти на відновлення України. За даними Reuters, це буде добровільний процес, який не передбачає послаблення санкцій в обмін на пожертву. 

Всі ці новини стосовно репарацій та подій на саміті російська преса, як і раніше, ігнорує. Як, власне, і заяву Інституту вивчення війни, оприлюднену 12 липня. Де  було чітко зазначено, що країна-агресор за 500 днів війни не досягла жодної поставленої мети. Напередодні вторгнення однією з заявлених вимог було запобігання розширення НАТО. І що ми бачимо? НАТО розширилось впритул до російських кордонів: Фінляндія стала членом Альянсу, а Туреччина - на шляху до згоди розблокування вступу Швеції до НАТО. Факт видачі Туреччиною командирів “Азовсталі” також став дзвіночком, що не слід приписувати Анкарі однозначне партнерство з росією. 

Так, сам процес передачі активів потребуватиме нових та нестандартних рішень, які можуть стати прецедентом у міжнародному праві. Це усвідомлюють всі. І це потребуватиме часу. Але ж і агресія, від якої потерпає Україна впродовж майже півтора роки (а загалом - 9), також безпрецедентна. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.