Лічені дні до значущих рішень: як Україна співіснуватиме із НАТО

07 липня 2023, 18:01
Власник сторінки
0
18

Днями Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Міністри закордонних справ, радники з безпеки та керівники розвідки Фінляндії, Швеції та Туреччини прагнули вирішити питання вступу Швеції до Альянсу.

Адже, якщо Фінляндія з квітня 2023 року вже там, то Швеції Туреччина та Угорщина створювали перепони. 

Переконати ці дві країни не блокувати вступ потрібно було якомога швидше - до найближчого саміту НАТО у Вільнюсі, який розпочнеться 11 липня. Проте є одне “але”.  

Річ у тім, що приєднання Швеції є стратегічно важливим для самого Альянсу. Адже це дасть змогу закріпити контроль НАТО над Балтійським морем. Окрім того, надасть перевагу і в Арктичному регіоні, що посуне росію від обох стратегічних воріт. І тепер, мабуть, стає зрозумілим, чому друзі рф проти членства Швеції. 

Між тим, після вчорашньої зустрічі Єнс Столтенберг висловив надію, що на саміті рішення стосовно Швеції буде позитивним: “Швеція виконала зобов’язання, взяті на себе згідно з тристороннім меморандумом. Швеція внесла зміни до своєї конституції та запровадила нове антитерористичне законодавство, зняла також обмеження на експорт до Туреччини та активізувала співпрацю у боротьбі з тероризмом, зокрема проти Робітничої партії Курдистану”. 

Чого ж тоді чекати Україні? 

Координатор стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі зазначив, що для вступу Україна має відповідати певним вимогам. Навіть враховуючи те, що наша держава і без того просувається в цьому напрямку величезними кроками, цього може виявитися недостатньо. Є два головні невирішені питання: корупція та неврегульований військовий конфлікт на нашій території. 


З першим ми боремось настільки швидко та продуктивно, наскільки це можливо в теперішніх умовах. Владою створено Національне антикорупційне бюро України, Спеціальну антикорупційну прокуратуру Вищий антикорупційний суд та інші інстанції. Проте проблема з корупцією в Україні хронічна. Відповідно, й вирішення її - довготривале. І саме це викликає основне занепокоєння в західних політиків.  

Що стосується війни з росією, то тут, на жаль, не все залежить виключно від нас. Суттєво - і від допомоги з боку інших європейських країн. Адже вже більшість з них розуміє, що Україна сьогодні є повноцінним щитом на захисті їхньої ж власної безпеки від російських терористів.  

На сьогодні вже неодноразово лунали вислови, що члени НАТО готують для України так званий “пакет безпеки”. Тобто, вони продовжать допомагати нам зброю, але поки невідомо, якою саме, та наскільки активно. 

Між тим, важливою подією перед самітом можна назвати вчорашнє підписання Україною та Болгарією спільної декларації. Болгарія зазначила, що підтримує наше майбутнє членство у Альянсі “щойно це дозволять умови”. Окрім того, Болгарія дала чітко зрозуміти, що членство України - єдиний спосіб забезпечити і нам, і всім іншим європейським країнам достатній рівень безпеки в умовах війни з російськими терористами. 

До саміту залишається кілька днів. Питання щодо Швеції та щодо України будуть на ньому одними з головних. Дехто з експертів прогнозує, що на нашу державу очікує стратегічне партнерство із Альянсом в межах військово-технічної співпраці. Але не важливо, як це буде офіційно називатись. Головне, аби в цій тривалій та страшній боротьбі з країною-терористом ми були не самі, аби росія відчула на собі не лише нашу лють, а й силу наших партнерів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.