Уряд гальмує виробництво зброї

04 липня 2023, 07:48
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
55

Вітчизняні виробники озброєння змушені тиснути на уряд, що він дав їм працювати та виконувати оборонні замовлення. Маячня? На жаль, ні.

Вітчизняні виробники озброєння змушені тиснути на уряд, що він дав їм працювати та виконувати оборонні замовлення. Маячня? На жаль, ні. Це наш уряд, який, як мені іноді здається, взагалі живе в режимі, що начеб то в країні нічого не відбувається.

Національна асоціація оборонної промисловості звернулася до Шмигаля, щоб вирішити проблему, але є сумніви, що чиновники почують виробників зброї. 

Все частіше дивуюся діями деяких чиновників. Не хочу прямо називати їх ідіотами, хоча й дуже хочеться. А як їх ще називати? Під загрозою опинилися оборонні замовлення, постачання озброєння на фронт!   

Коротко нагадаю суть проблеми. ДАСУ провело аудит за 2022 рік та частину 2023 року роботи підприємств, що виготовляють чи постачають озброєння. Аудитори в урядовій постанові № 335 не побачили терміну «прибуток» і розцінили кошти, які заробили компанії, як «збитки держави». ДАСУ зобов’язала Міноборони звернутися до постачальників з вимогою повернути весь прибуток за цей період. Мова йде про 2,5 млрд грн.

Ви би погодилися працювати без прибутку? А віддати гроші, зароблені за попередні півтора роки? Навряд чи підприємці будуть й далі працювати з Міноборони на таких умовах.

Замість того, що розібратися в ситуації, ДАСУ фактично блокує роботу оборонних підприємств.

Напередодні засідання уряду, де планують розглянути це питання, Національна асоціація оборонної промисловості звернулася до Шмигаля. Асоціація пропонує усунути юридичну колізію: додати в постанову фразу «ціна товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки та оборони в умовах воєнного стану складається з економічно обґрунтованих витрат і прибутку виконавців державних контрактів». Фактично вони кажуть, дайте нам працювати та заробляти мінімальний прибуток.

Водночас бачу в ЗМІ інформацію, що уряд планує скасувати постанову! А це загрожує повним блокуванням всіх закупівель для Міноборони – не лише зброї, а й навіть харчів!

З одного боку чиновники розуміють серйозність проблеми. Міністр оборони Резніков назвав висновки ДАСУ «аудитом, що віддаляє перемогу». З іншої – потрібен максимальний тиск на чиновників-ідіотів, щоб вони знову не накоїли дурниць. І взагалі, чи потрібні державі чиновники, які блокують роботу оборонних підприємств під час війни?  

P.S. Ідіотизм ситуації досить чітко описує відома волонтерка Дана Ярова у своєму блозі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Міністерство оборони,оборонна промисловість
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.