Заморожені російські активи: хто і для чого тягне дорогоцінний час

27 червня 2023, 16:40
Власник сторінки
0
22

Доки низка європейських держав розробляє план, як можна віддати Україні на відбудову бодай частку грошей росії та її підсанкційних олігархів, Німеччина виступила проти.

А саме - проти того, аби Єврокомісія віддала Україні прибуток від заморожених активів росії. Суть цього протесту в наступному: Німеччина хвилюється, що "поспішний крок може спричинити юридичні чи фінансові ризики". З одного боку, для нас це може здатися обурливим. Адже ті фінансові та юридичні ризики, яким щодня піддається Україна через агресію росії, навряд можна порівняти із тим, що переживають країни, в яких наразі мир та спокій. З іншого боку, Німеччині є, за що хвилюватись.  

Німецькі високопосадовці заявили, що якщо ЄС все ж таки знайде механізм щодо передачі російських грошей Україні та зробить цей крок, то це створить неабиякий прецедент для інших країн. Наприклад, для Польщі, яка нещодавно заявляла про відшкодування збитків Берліном, завданих ще з часів Другої світової війни.

Своє «проти» висловила і Швейцарія. В країні заморозили російські активи на суму майже у 8 млрд доларів. У той час, як загальна кількість заощаджень держави-агресорки тут становить близько 150 млрд франків (тобто - більше 160 млрд доларів). Як і посадовці Німеччини, представники Швейцарії твердять, що підтримують ідею конфіскації та виплати репарацій. Проте наголошують, що це складно зробити з точки зору діючих законів. Адже верховенство права – понад усе. Насправді ж, категоричне «проти» передачі грошей виступили банкіри. Вони вважають, що такий крок підірве позиції Швейцарії як фінансового центру на світовому рівні.

Але ж повернемось до Німеччини. Буквально тиждень тому виявився цікавий факт: сума заморожених активів у Німеччині зменшилась. Про це свідчить відповідь федерального уряду на запит депутата від партії "Ліві" Крістіана Гьорке (за матеріалами «Європейської Правди»). Згідно з цієї відповіді, наразі в Німеччині під санкціями знаходиться близько 5,22 млрд євро. А це на 30 млн євро менше, ніж у березні цього ж року. Куди поділися гроші та чому сума зменшується - сказати важко.

Не хочеться вірити, що затягування розробки механізму виплати репарацій, блокування та розблокування рішень – не більше, ніж лише затримка часу, яка дає змогу уряду та російським олігархам вивести свої гроші. 

Тим часом, нагадаю: загальна сума прямих збитків, завданих інфраструктурі України (на квітень 2023), оцінюється у $147.5 млрд доларів. Станом на травень 2023 року ЄС заблокувало російських активів на суму понад 200 млрд євро. Цю цифру вони озвучили тільки тоді, коли вводили новий, 10-ий пакет санкцій. 

На жаль, реальність така, що поки агресор стирає міста, села та цілі регіони з мапи України, влаштовує теракти та погрожує ядерною зброєю, деякі представники ЄС живуть у своєму світі. Світі грошей, бізнесу та смачної ранкової кави. Поки Україна ризикує, втрачаючи все, ЄС розглядає ймовірні ризики та не поспішає. Теж, на жаль. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.