Конфіскація активів росії на користь України як іспит для цивілізованого світу

18 травня 2023, 11:15
Власник сторінки
0
18

У цивілізованому світі наразі склався консенсус: росія повинна відшкодувати всі збитки, нанесені внаслідок агресії проти України. Всі єдині: країна-терорист має сплатити сповна. Але в який спосіб?

Адже механізмів, які б дозволяли юридично прозоро стягнути заморожені кошти росії на користь України, поки що не існує. 

12 травня міністри фінансів країн G7 обговорили передачу Україні конфіскованих активів росії. Один із підходів – розглянути передачу доходу, отриманого від цих активів, як спосіб обійти наявні юридичні перешкоди. Про це пише видання Japan Times із посиланням на джерело, знайоме з перебігом дискусії.

Тим часом Бельгія вже передала Україні 92 мільйони євро, отриманих від заморожених активів росії. Вона зробила це іншим шляхом. Ці кошти – податкові надходження від російських фінансових активів, що були заморожені у Бельгії. Половина суми – 46 млн. євро – призначена для нової військової допомоги: бронетехніки, озброєння та боєприпасів. Ще 46 млн євро мають піти на підтримку населення України. Йдеться про гуманітарну допомогу в розмірі 26 млн євро, яка за допомогою ООН буде розподілятись великими містами та в зонах бойових дій на освіту, охорону здоров'я та безпеку харчових продуктів. 8 млн. виділено на відновлення України. Решта коштів із Бельгії піде на зміцнення бельгійської дипломатичної присутності в Україні. 

Заморожені російські активи на значно вищі суми також перебувають на рахунках Великої Британії – 20 млрд, ЄС – 68 млрд євро, США – 58 млрд, Канади – 330 млн.  

Саме Штати нещодавно погодились із передачею конфіскованих активів підсанкційного російського бізнесу олігарха Малофєєва для використання їх в Україні з метою відбудови. Ще у 2014 році Вашингтон звинуватив його у фінансуванні сепаратистів на сході України та в Криму, а також наклав на нього санкції.

До речі, передача активів Малофєєва стане першим переказом російських приватних активів на користь України. Сума порівняно з тією, яку вимагає Україна, майже незначна – 5,4 млн доларів. Але це гучний юридичний прецедент для самої Америки. Крім того – попередження кремлю. 

Відомо, що путін не тримає грошей на своїх особистих рахунках під своїм ім'ям, всі кошти розподілені між його найближчим оточенням – олігархами. Тому кремль так емоційно відреагував саме на передачу активів Малофєєва. Там назвали цей “грошовий трансфер” крадіжкою та погрожували наслідками. 

Відповідно до спільної оцінки, оприлюдненої в березні Україною, Світовим банком, ЄС та ООН, наша держава вимагатиме на власне відбудову 411 мільярдів доларів. Процес реконструкції триватиме близько 10 років. Тим часом у Європі продовжується пошук російських активів. Цим займається спеціальна робоча група, створена у березні 2022-го. Для кращого пошуку влада Євросоюзу хоче зобов'язати подавати декларації фізичних та юридичних осіб, що перебувають під санкціями, запровадити додаткові вимоги та штрафи до банків. Отже, ймовірно, що сума російських активів буде тільки збільшуватися. 

Головне – знайти механізм їхньої передачі. А з українського боку весь світ очікує на прозорість у їхньому використанні. Й Україна має пройти цей іспит на корупцію догідно. Інакше далі шляху не буде взагалі. Адже саме відсутність корупції є одним із ключових умов нашого подальшого руху в ЄС.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.