Кінець російському лицемірству: чому важливо змусити рф відшкодувати збитки

21 березня 2023, 15:48
Власник сторінки
0
2111

Збитки, завдані Україні росіянами, набувають нечуваних величин. Зруйновані промислові підприємства, багатоквартирні та приватні будинки, об’єкти інфраструктури, медичні заклади.

Разом із непрямою шкодою, втратами української економіки, упущеною вигодою українського бізнесу, завдані росіянами збитки вже перевищили трильйон доларів.  Якщо рахувати від початку війни, з 2014 року - від моменту окупації Донбасу та Криму - сума значно більша. 

За підсумками двох світових війн країна-агресор понесла справедливе покарання, в тому числі фінансове. Війна в Україні досі триває, однак у цивілізованому світі віднедавна існує консенсус - росія повинна не просто відповісти за злочини, скоєні в Україні, але й відшкодувати завдані збитки. 

Президент Литви Ґітанас Науседа не так давно вчергове наголосив - заморожені активи росіян необхідно скерувати на відбудову України. І початок вже закладений - 5,4 мільйона доларів. Ці гроші належали Костянтину Малофєєву - підсанкційному російському олігарху, але були конфісковані Сполученими Штатами. Ще в лютому цього року Генпрокурор США Меррік Гарланд санкціонував їх першу передачу Києву. Ще низка країн, серед яких не лише США та Литва, а також Естонія, Швеція, Канада, Фінляндія, Польща та інші, висловилися за передачу Україні заморожених російських активів. 

Який існує механізм передачі заморожених активів? Саме зараз триває розробка такого механізму. В листопаді 2022 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо “забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв'язку з агресією рф проти України”. Документ здебільшого символічний. Проте говорить про конкретні подальші наміри. 

Створена робоча група - коаліція з 29 країн, яка обговорює формат майбутнього трибуналу для росії. Позиція України в цьому питанні однозначна - ми вимагаємо створити спецтрибунал. Проте Єврокомісія запевняє, що із цим можуть виникнути певні труднощі, що через низку юридичних питань найбільш вірогідний на даному етапі варіант інструменту розслідування злочинів агресії рф - це так званий “гібридний” трибунал. Проте, нас цей варіант не влаштовує. Бо в такому випадку це може означати, що зняття імунітету з путіна, лаврова та мішустіна, швидше за все, так і не відбудеться.  

Наступне засідання коаліції зі створення спецтрибуналу пройде у Страсбурзі 21-22 березня. Я щиро сподіваюся, що міжнародна спільнота знайде шляхи до того, аби повноцінно притягнути до відповідальності кожного, хто причетний до воєнних злочинів в Україні, та змусити цих варварів заплатити за кожну зруйновану цеглину. І варто зазначити одразу, що нас цікавить не лише відшкодування матеріального збитку. А й повна сатисфакція, повне визнання своїх злочинів та публічне вибачення від рф.

Нідерланди вже погодились розмістити в Гаазі Міжнародний центр “з кримінального переслідування за скоєння злочину агресії проти України”. Поставити окупанта на місце, покарати та змусити заплатити за всі руйнування - це принципово важливо не лише для України, але й для Європи. Адже потурання терору та злочинцям, які його чинять, призведе до ще більшої біди. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.