Радикалізація реформ трудових стосунків в Україні - у фокусі уваги світових ЗМІ

13 жовтня 2022, 11:58
Власник сторінки
заступник голови ФПУ
0
1017
Радикалізація реформ трудових стосунків в Україні - у фокусі уваги світових ЗМІ
Володимр Саєнко, заступник голови ФПУ

Темі ліквідації в Україні Фонду соціального страхування (йдеться про законопроект №3663) присвятило великий аналітичний матеріал й видання «Opendemocracy».

Журналісти, наводять слова голови парламентського Комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової про те, що нібито ліквідація ФССУ та передача його функцій пенсійному фонду була необхідна "для того, щоб ми не знекровили економіку у воєнний час".

Іноземні журналісти опублікували поясненням керівництва ФССУ.
«Дефіцит бюджету – це велика проблема. Однак, причина не в принциповій збитковості Фонду, а у величезних виплатах, які ФССУ змушений був робити через епідемію ковіда. Торік дефіцит ФССУ дійсно перевищив 2 млрд. гривень (55 млн. євро) і ці гроші довелося брати в бюджеті. Але цього можна було б уникнути, якби не два фатальні для Фонду урядові рішення. Спочатку у 2016 році розмір ЄСВ – єдиного соціального внеску, що включає внесок до Пенсійного фонду, страхування від тимчасової втрати працездатності, нещасних випадків на виробництві та безробіття – було зменшено майже вдвічі. А потім частка фонду соцстраху від загального обсягу ЄСВ була урізана із 14% до 9%», - пише видання.

Крім того, журналісти звернули увагу на ідею залучення до соціального страхування приватних фондів. Яку озвучила Третьякова ще в січні 2020 року: "декомунізація системи соціального страхування виведе Фонд на міжнародні стандарти фінансової звітності та дасть змогу перейти до приватного страхування". За словами Третьякової, "залучення приватних страховиків може пройти на конкурентних умовах".

Я особисто вже не раз писав, що оцінюю ці слова, як відкрите лобіювання інтересів приватних страхових компаній. Мою думку поділяють й інші експерти.

Тепер останнє слово за президентом Зеленським, котрий може накласти вето на закон 3663 і тим самим зберегти систему соцстраху в Україні.

Детальніше ви можете ознайомитися з матеріалом на сайті «Opendemocracy». 








Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: профсоюзы,профспілки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.