Зараз в Україні діє законодавство, яке обмежує права українських працівників

17 серпня 2022, 11:55
Власник сторінки
заступник голови ФПУ
1
3044

Данська профспілкова академія закликає Президента Зеленського не підписувати закони, які суперечать міжнародним нормам.

«Незважаючи на те, що європейці повністю підтримують Україну щодо агресії росії, не можна дивитися крізь пальці, як ущемляються професійні права громадян», - про це після зустрічі з українським послом в Данії написала Президент Данської профспілкової академії Каміла Грегерсен.

Вона » вже надійшов 5 871 лист-підпис від профспілкових організацій з різних куточків світу, які просять Президента Зеленського ветувати закон 5371, що порушує трудові права українців. 

Від себе додам, що мав нагоду побувати в Данії і подивитися, як там захищені трудові права громадян. Це максимально соціально орієнтоване суспільство. Яскравий приклад держави, де діє не закон джунглів за принципом «виживає сильніший», а діє закон максимального і всебічного захисту працюючої людини. Як їм це вдалося?

В Данії - надзвичайно потужні профспілки. Одна з найбільших - Об'єднана федерація робітників Данії-3F (понад 320 тис. членів) є членом Конфедерації профспілок Данії і 6-ти глобальних федерацій профспілок.

На її з’їзді у Копенгагені, де я побував, були присутні перші особи держави. Влада ніколи не ігнорує такі заходи. І таким чином висловлює повагу і бажання співпрацювати і радитися з профспілками.

Жоден закон, який стосується трудових прав, не приймається без обговорення та погодження з профспілками. Їх представники є в парламенті. Організація настільки міцна і багата, що попри свою основну діяльність, займається ще й волонтерством – допомагає громадянам інших країн.

У Данії законотворці не практикують турборежим. Законопроекти там розбирають по кісточках, місяцями над ними працюють і без повного узгодження з профспілками, на обговорення до парламенту не виносять.

Кількість профспілок в країні - одна з найвищих у світі. 70% всіх данських працівників є членами профспілок.

Міняється влада, але правила та принципи законотворення залишаються сталими. Якщо вже ніяк не вдається узгодити якесь питання, його виносять на референдум.

Профспілки зіграли важливу роль у створенні високих зарплат та комфортних умов праці в Данії, як наслідок – на початку 2022 року середня зарплата в Данії досягла позначки 38854 крони без урахування податків. У євро це - 5 200. Медичне страхування, навчання – все за рахунок держави.

Ось до якого рівня демократії треба тягнутися і нам. Але без поваги до трудових прав громадян, без соціального діалогу влади з профспілками та роботодавцями такої людино-орієнтованої держави, як Данія, нам не збудувати.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.