Чому контракт з Westinghouse у такому вигляді невигідний Україні?

26 жовтня 2021, 13:53
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
23

Оцінка якості рішенню про підписання Меморандуму з компанією Westinghouse щодо будівництва в Україні п’яти енергоблоків для АЕС загальною вартістю 25-30 млрд доларів США.

Оцінка якості рішенню про підписання Меморандуму з компанією Westinghouse щодо будівництва в Україні п’яти енергоблоків для АЕС загальною вартістю 25-30 млрд доларів США фахівцями консорціуму аналітичних центрів «За національні інтереси!»

Результати експертного опитування

Експертне опитування щодо якості цього управлінського рішення у випадку реалізації проекту повною мірою довело, що:

• Абсолютна більшість експертів (100%) не бачать в ньому потенціалу до збільшення реальних доходів українських домогосподарств.

• Так само, абсолютна більшість експертів (100%) не прогнозує зниження податкового навантаження внаслідок цього рішення і не помітила домовленостей щодо цього у Меморандумі.

• Щодо появи нових вітчизняних підприємств, які можуть виникнути через необхідність забезпечувати будівництво спеціалізованими товарами та послугами, то думки експертів розділились: 40%  опитаних вважають, що буде створено до 5-ти нових підприємств, 30% – що до десяти, і по 10% опитаних вважають, що не буде жодного нового підприємства, їх кількість сягне п’ятнадцяти і навіть двадцяти.

• Щодо появи нових робочих місць, то тут думки також розділились. Переважна частина експертів (60%) вважає, що додатково буде створено від 5 до 25 тис робочих місць, 20% – що їх буде від 0,5 до 1 тис і 20% – що від 1 тис до 5 тис.

• Всі експерти (100%) вважають, що оскільки Україна власним коштом закуповує все обладнання та сплачує за послуги Westinghouse, то рівень інвестування дорівнює нулю. Окрім того, в тексті Меморандуму незрозумілим є питання поділу майбутніх доходів від продажу електроенергії. Тому всі витрати, поки що, варто вважати бюджетними і не більше того.

• Щодо збільшення ВВП, яке відбудеться через зростання витрат з державного бюджету, то 60% експертів вважать, що кумулятивний ріст економіки сягне 21-30 млрд доларів США, 30% – що він коливатиметься від 31 до 40 млрд, а 10% – що зростання не вийде за межі 20 млрд. Чинники, що сприяли саме таким відповідям, варто вивчити додатково.

• Всі експерти (100%) зазначили, що зниження корупційних ризиків внаслідок підписання Меморандуму не відбудеться.

Як можна побачити з результатів аналізу опитування, попри наявні позитивні якісні характеристики (появи нових підприємств, збільшення кількості робочих місць, зростання ВВП) наслідки підписання Меморандуму є достатньо короткотерміновими та не сприятимуть, а ні збільшенню доходів домогосподарств, а ні зростанню обсягів прямих іноземних інвестицій, а ні зменшенню корупційних ризиків при його впровадженні.

Тому загалом якість такого рішення можна вважати посередньою (ступені оцінки якості можна представити і у цифровій формі, залежно від обраної шкали, наприклад від 1 до 5 чи від 1 до 100).

Пропозиції щодо поліпшення/трансформації управлінського рішення в більш якісне

Для переведення короткотермінових позитивів на довгострокові, варто:

1. Укласти з Westinghouse інвестиційний договір, за яким саме Westinghouse фінансує всі роботи з будівництва енергоблоків, а підрядними організаціями виступають вітчизняні підприємства. В свою чергу, повернення коштів відбуватиметься через продаж виробленої електроенергії (частину обсягу якої держава зобов’язується викуповувати по заздалегідь визначеній ціні).

2. Оголосити міжнародний тендер щодо модернізації існуючих енергоблоків.

3. Домовитись з Westinghouse про те, що Україна забезпечує реактори побудованих блоків паливом вітчизняного виробництва.

4. Створити консорціум з будівництва та експлуатації заводу по виробництву ядерного палива з вітчизняної сировини.

Такі пропозиції наших експертів дозволять перевести тимчасові позитиви у довготривалі, а економічний ефект від ухвалених рішень дозволить вирішити кілька завдань одночасно:

       Сприяти залученню прямих іноземних інвестицій.

       Забезпечити стабілізацію системи вироблення найдешевшої на даний час електроенергії.

       Побудувати та гарантувати роботу високотехнологічних підприємств.

       Створити замкнений цикл виробництва у ядерній енергетиці, який має бути доповнений підприємством з утилізації відпрацьованого ядерного палива.

·       Домовитись з Westinghouse про те, що Україна забезпечує реактори побудованих блоків паливом вітчизняного виробництва (нам потрібна енергетична незалежність від Росії у першу чергу).

Довідка. Консорціум аналітичних центрів «За національні інтереси!» – це співтовариство експертів, консалтингових компаній, які займаються дослідженнями в області економіки, законодавства, розробки стратегій для державних інститутів різних рівнів, аналітичним супроводом бізнесу. Місія консорціуму – аналіз та імплементація кращих практик з урахуванням українських реалій і традицій, спрямованих на побудову в Україні високорозвиненої економіки з використанням перевірених практик країн Європи, США, країн Азії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: енергетика,економіка України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.