Як російська пропаганда спекулюватиме на «Бабиному ярі»

16 червня 2021, 17:29
Власник сторінки
0
32

Наближається 80-та річниця трагедії в Бабиному Яру: у вересні 1941 року нацисти розстріляли там від 70 тис. до 150 тис. мирних мешканців і військовополонених, більшість страчених – євреї.

Перед цією датою активізувалися ініціативи із вшанування їхньої пам’яті. А отже, й інформаційне поле.

Російські сайти вже розпочали власну інформаційну кампанію і невимушено зомбують свою аудиторію «безчинством нацистів» в Україні й підтримують будівництво меморіалу за кошт російських олігархів, наближених до Путіна.

Нагадаємо, що меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», до наглядової ради фонду якого входять російські олігархи Михайло Фрідман та Герман Хан. Вони фігуранти передсанкційного списку осіб, яких Мінфін США називає близькими до президента РФ Володимира Путіна. Крім них, у наглядовій раді є багато поважних людей: головний рабин України Яків Дов Блайх, лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, радянський політв’язень Натан Щаранський, український олігарх Віктор Пінчук, музикант і політик Святослав Вакарчук, чемпіон світу з боксу Володимир Кличко. А також близький до Кремля олігарх Павло Фукс.

Фонд хоче відкрити в Бабиному Яру музей і меморіал. Цей проект очолює скандальний російський режисер Ілля Хржановський. Він вигадав концепт залучення відвідувачів до атмосфери місця, який охрестили «Голокост-Диснейлендом». Президент Володимир Зеленський підтримує проект, як і мер Києва Віталій Кличко, чий брат входить до наглядової ради фонду.

Такої важкої, конфліктної ситуації з будівництвом Меморіалу «Бабин Яр» ще ніколи не було. Не було масових протестів всієї української інтелігенції проти конкретного проекту меморіалізації, в якому присутні російські гроші. 

Ніколи не було так, щоб проти проекту меморіалізації виступали відомі українські або з українським корінням євреї.

Ніколи не бувало так, щоб київські євреї зі сльозами на очах, з фотографіями друзів та рідних казали: «Мої баба й дід мали лежати там, те, що вони вижили, – це диво. Ми завжди приходили сюди, навіть коли нас ганяла звідти міліція, але росіяни не повинні бути тут головною скрипкою». 

І все ж, вчора стало відомо, що фундація «Бабин Яр», яка, нагадаємо, фінансується російським бізнесом та якою опікується російський режисер Хржановський, започаткувала на місці земляні роботи, монтують «Тимчасову малу архітектурну форму Арт-об'єкт «Інсталяція Бабин Яр»». 

При тому, що один з головних єврейських авторитетів українського суспільства Йосиф Зісельс назвав проєкт «троянським конем», при тому, що нідерландський історик проєкту Карел Беркгоф застерігає від перетворення його на «діснейленд», а керівник Інституту національної пам’яті Антон Дробович каже про відсутність довіри до російського проекту.

Тож ситуація по Бабиному Яру склалася непроста. З одного боку – є приватний російський проект, з іншого – є державний, який готовий до партнерства.

Алізуючи порядок денний проросійських ЗМІ, можемо сказати, що роспропаганда використовує тему будівництва меморіалу, щоб у черговий раз розколоти українське суспільство і протиставити «нацистів» і «ненацистів». Невідомо, чи російські спонсори меморіалу, проти якого виступає частина української громадськості, вкладали кошти в інформаційні кампанії або джинсу, але багато «зливних бачків» і проросійських сайтів відверто підтримують цю ідею. Можливо, просто тому, що їхня мета – зневажити Україну та українців, вказати на розквіт фашизму, неспроможність української влади і традиційно налякати власну аудиторію радикалами. 

Варто пам’ятати, що тема Голокосту давно стала інструментом пропаганди для РФ на міжнародній арені. Вони витрачають багато грошей на відкриття музеїв, центрів та проведення форумів на цю тему. На одному з таких форумів Путін звинуватив Польщу в участі у Голокості. І ми пам'ятаємо, як у 2014 році російська пропаганда лякала всіх «правосєками», що їдуть в Дніпро та Одесу вирізати євреїв.

Друга світова війна, разом з Голокостом, для росіян є найбільш сакральна та гостра тема. Вони виробляють тонни контенту, щоб люди формували у своїй свідомості «правильну» інтерпретацію подій: і один зі стовпів тут думка про те, що «українці були активними колаборантами та бандерівцями». Рунетом досі шириться світлина невідомого офіцера Вермахту, якого видають за Бандеру. Повністю ігноруючи, що схожість нульова, а рідні брати Бандери загинули в концтаборах.

Отже, чи є сумніви, що будівництво великого меморіального комплексу на одному з найвідоміших місць Голокосту, в європейський столиці, яку відвідують тисячі туристів з усього світу, не буде використана Кремлем у гібридній війні? А жодному разі, тож, очікуймо чергової хвилі пропаганди й спекуляцій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.