Поїзд Василь: БЕБ України не зможе використовувати негласні слідчі дії

09 червня 2021, 11:40
Власник сторінки
vasilpoizdukr@gmail.com
0
100
Поїзд Василь: БЕБ України не зможе використовувати негласні слідчі дії

Новостворене Бюро економічної безпеки України не зможе використовувати негласні слідчі дії для документування шахрайства з податком на додану вартість.

Про це повідомив виданню голова Департаменту організації протидії митним правопорушенням і міжнародної взаємодії ДФС України Василь Петрович Поїзд.

«Створюючи новий правоохоронний орган, діяльність якого спрямована у першу чергу на виявлення та припинення злочинів у сфері господарської діяльності, Верховна рада України послідовно передбачає зміни у адміністративному, кримінальному та кримінальному процесуальному законодавстві. На разі, до порядку денного Ради включений розгляд двох законопроектів з питань реалізації окремих положень діяльності Бюро економічної безпеки України №3959 та №3959-1 (проекти Д.Гетманцева та С.Іонушаса). Даними законопроектами передбачено внесення до Кримінального кодексу України нового складу злочину – шахрайства з податком на додану вартість. Практика слідчих та оперативних підрозділів ДФС України, які до цього часу розслідували аналогічні правопорушення, кваліфікуючи їх за ст. 191 КК України, вказує, що для їх документування необхідно проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Згідно з положеннями КПК України, отримання дозволу суду на проведення основних видів НСРД можливо лише для документування тяжких та особливо тяжких злочинів. У законопроекті, тяжкими та особливо тяжкими будуть склади злочинів, передбачені ч. 4 та ч. 5 ст. 222-1 відповідно. Обсяг бюджетного відшкодування для їх кваліфікації повинен перевищувати 9 мільйонів та 15 мільйонів гривень, якщо враховувати існуючий розмір податкової соціальної пільги. Використання НСРД для документування шахрайства з меншими обсягами коштів, які якраз і становлять більшість випадків, є неможливим» , зазначив Василь Поїзд.

Податківець також повідомив, що новий склад злочину передбачає його вчинення з прямим умислом, що переважно документується за допомогою проведення негласних слідчих дій. Тому, за висновком В. Поїзда, у БЕБ України будуть відсутні реальні можливості зі збору доказів у кримінальних провадженнях за фактами шахрайства з ПДВ.

Після прийняття в січні 2021 року Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», на створений орган покладено функції боротьби з економічними і податковими злочинами. Зараз відбувається процес ліквідації Державної фіскальної служби України, на даний момент включає слідчі і оперативні підрозділи (податкову міліцію).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: налоговая милиция,налоговая,налоговая реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.