ЕНО: нацистський спрут, чи казка від ФСБ?

27 травня 2021, 12:23
Власник сторінки
фрілансер
0
226

Так зване «Етнічне національне об’єднання» не фігурувало у ЗМІ до того, як з‘явились новини про стрілянину на Луб'янській площі у Москві (19 грудня 2019 року, близько 17 години за Києвом).

Пошуковик Google не знаходить жодної згадки про подібне об’єднання за останні два роки ні в українських, ні у російських ЗМІ (за винятком повідомлень після стрілянини).

Проте, вже за три дні російські медіа почали поширювати інформацію про те, що стрілець входив до московського осередку «української організації «Етнічне національне об'єднання». Про це без посилання на жодні джерела 22 грудня повідомив російський ресурс «Фонтанка». Такий зв'язок, за даними ресурсу, виявили it-фахівці держбезпеки, які розкрили аккаунти Манюрова у соціальних мережах. «Фонтанка» повідомила, що «ЕНО» нібито базується в Україні, однак має осередки в Москві, Іркутську, Ростові та Петербурзі. Манюров же, за даними ресурсу, належав саме до московського осередку.

Про це «об'єднання» в цілому відомо небагато. «ЕНО» не має свого окремого сайту. Єдині ресурси, на яких можна знайти інформацію про них - це телеграм-канал, який налічує понад 3 тисячі підписників, і закрита група «вконтакте» із 972 учасниками. Зазначимо, що телеграм-канал автори ведуть російською мовою. Саме на ньому з’явилось повідомлення, де вони заперечили, що мають стосунок до стрілянини у Москві.

Тут немає жодної згадки про те, що вони мають стосунок саме до України. Однак, зазначимо, що серед останніх повідомлень у телеграмі є фотографія із відвідин дитячого будинку у Львові, де обличчя учасників замальовані.

Представники відомих націоналістичних організації в Україні не знають нічого про це «об'єднання». У «Правому секторі» знизують плечима. «Наскільки мені відомо, такої організації не існує. Може це якась ініціатива, чи щось інше, мені не відомо нічого», - сказав прес-секретар «ПС» Артем Скоропадський. Про існування «ЕНО» також не знає колишній лідер УНА-УНСО, ексзаступник голови партії «Правий сектор», звільнений із полону політв'язень Микола Карпюк.

Остання згадка про ЕНО датується 02.04.2021: «У місті Барнаулі затримано місцевого жителя, громадянина РФ 2000 року народження, який планував за завданням так званого куратора української націоналістичної організації «Етнічне національне об'єднання» (ЕНО) здійснити акції «прямої дії», спрямовані на залякування місцевого населення, в тому числі вихідців з Центрально-Азіатського регіону, щодо об'єктів масового скупчення мусульман, а також органів державної влади».

З 2014 року після різноманітних терактів або катастроф у Росії у ЗМІ або на офіційному рівні виникає версія про український слід у подіях. Після багаторазового твердження про причетність до них «фашистів» та «бандерівців», велика частина зомбованого телевізором населення з мозком, отруєним неякісним алкоголем, дійсно щиро вірять тезам, озвученим кремлівською пропагандою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ФСБ,национализм,провокация
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.