Життя без централізованого опалення є!

03 лютого 2021, 15:19
Власник сторінки
PR
0
28
Життя без централізованого опалення є!
Система індивідуального опалення у квартирі

Прокладено біля 5 кілометрів кабелю, встановлено біля 300 енергоефективних обігрівачів, додано біля 190 кВт потужності, ощасливлено 70 сімей… У Світловодську переведено багатоповерховий будинок на авт

Не секрет, що система централізованого опалення в Україні морально застаріла, має зношені та постійно підлягаючі ремонту магістралі. Через це якість тепла бажає кращого, а про його вартість годі й щось казати. Світловодчани не з чуток знають про зимівлю у холодних квартирах.

Сучасність вимагає інших рішень, більш гнучких та модернових. Будинки, що організували ОСББ мають можливість самостійно керувати питанням опалення, як і іншими, що стосуються благоустрою будівлі та території.   

Ми дізналися про один із таких будинків Світловодська, який увійшов в опалювальний сезон 2020/2021 з автономкою. Стало цікаво дізнатися, як реалізувався задум відєднання від централізованого опалення. Тому, звернулися до голови ОСББ саме цього дому, до Ольги Анатоліївни.

Ольга Анатоліївна, розкажіть, чому вирішили встановлювати автономне опалення у будинку?

       Мешканці усіх багатоповерхових будинків нашого міста знайомі з відсутністю тепла від централізованого опалення. Опалювальний сезон 2019/2020 зовсім не радував теплом у квартирах. Люди просто замерзали, а платіжки за неіснуюче тепло продовжували надходити у повному обсязі. Не було сил витримувати таку ситуацію далі, тому вирішили готуватися до наступного опалювального сезону завчасно. У грудні 2019 року провели загальні збори мешканців з пропозицією встановлення автономки, отримали 100% згоду від людей. У січні 2020 року отримали дозвіл міськради на відрізку і почали працювати в цьому напрямку.

 

З чого Ви почали цей шлях?

 

       Ще в минулому опалювальному сезоні ми намагалися перейти на автономку. Головними критеріями вибору для мене були: щоб роботи виконувалися у рамках закону із офіційно встановленим електричним опаленням, з виконанням проекту та оформленням всієї необхідної документації. З такими критеріями я й почала пошуки підрядників. Виявилося, що це не так просто, тому що такі проекти у нашому місті ще ніхто не робив. Це взагалі поодинокі проекти в Україні. Зверталися до деяких місцевих підрядників, але справа не зрушувала з місця. Там було тільки два варіанти: далі розмов справа не розвивалася, або озвучували захмарні ціни. Після, ми познайомилися з кропивницькою компанією «Мережею тепла», яка пропонували свої послуги і мала подібний досвід у інших містах. Вона й стала для нас надійним виконавцем проекту. Я жодного разу не пожалкувала про співпрацю саме з цими хлопцями. Питань попутно виникало дуже багато, і навіть таких, що не стосувалися опалення. Ми, все ж, були першим таким прикладом в місці. Та на кожному етапі відчувалася підтримка команди і працівники компанії «Мережа тепла» показали себе, як справжні компетентні спеціалісти і все вирішувалося позитивно.

 

З яких етапів складалася робота по переоблаштуванню будинку?

 

       Для того, щоб встановити офіційну автономку у нашому будинку, потрібно було зробити, по-перше, проектно-кошторисну документацію. Цим питанням повністю займалася компанія «Мережа тепла», маючи офіційне доручення від мене. Розробили проект, саме такий, як потрібно було, а, що найголовніше узгодили документацію у дуже стислі строки у Кіровоградобленерго. Це дало мені можливість не відволікатися від робіт по будинку та звільнило від багаторазових подорожей у Кропивницький до обленерго для корегування документів.

Після узгодження проекту у нас з
явилися конкретні цифри реалізації нашого задуму. Друге, що ми зробили - зібрали загальні збори мешканців будинку, озвучили цифри і отримали згоду людей. Третє - наш погоджений проект передбачав заміну кабелю до будинку, повну заміну внутрішньої проводки у будинку, встановлення електричного опалення у квартирах. Наш місцевий РЕМ займався заміною кабелю до будинку, а внутрішньобудинковими роботами та встановленням електроопалення в квартирах займалася «Мережа тепла».

Скільки часу зайняли всі роботи та, яка їх вартість, щоб інші зацікавлені голови ОСББ могли орієнтуватися?

 

       Так як, ми були першими у місті, хто наважився провести такі роботи, можна сказати першопрохідцями, то буквально на кожному кроці виникали питання, які потрібно було узгоджувати з РЕМом. Знову ж, вирішенням цих нюансів займалася «Мережа тепла». Вони узгоджували все швидко, так, що роботи по будинку не зупинялися. Якщо б, мені самостійно потрібно було робити це, то довелося б кидати всі роботи і їхати в Кіровоградобленерго, вирішувати питання і потім тільки рухатися далі. Терміни затягнулися б ще на довше. Але хлопці старалися, у стислі терміни виконали роботи по заміні кабелів у будинку. Паралельно з цим інші бригади монтували електричне опалення у квартирах, що були від’єднані від централізованого.

Щодо вартості, думаю, краще зорієнтує керівник «Мережі тепла». Від себе ж хочу додати - ці люди дуже чуйні. У будинку проживає значна частина малозабезпечених, які не мали змоги відразу оплатити за опалення, тож компанія надала їм безвідсоткові розстрочки. Щоб зменшити вартість кошторису на внутрішньобудинкові роботи, закупка матеріалів відбувалася безпосередньо у виробників та відпускалася нам без націнки. 

 

Ви виконали дійсно глобальну роботу, не побоялися перепон на шляху. Що ви отримали від реалізації проекту?

       Ми мали будинок з майже нефункціонуючою, зношеною системою опалення і разом з цим, дуже стару електропроводку та квартири з потужністю 3 кВт. На даний час, ми позбулися не тільки тягаря у вигляді величезних платіжок за центральне опалення, а ще й самої комунікації, яка вимагала багато фінансів і постійної уваги у вигляді безперспективного ремонту. Разом з цим, отримали нову електричну мережу. Тепер наші квартири сміливо можна назвати сучасними з точку зору електрики: кожен власник квартири розпоряджається від 4,5 до 5,7 кВтами, в залежності від площі житла, вільно користується, окрім сучасного електроопалення, й іншими електроприладами. Наші мешканці не хвилюються за проводку, за те, що «виб’є» чи щось займеться. Ми провели глобальну електромодернізацію, а це вклад у найближчі 40-50 років!

Разом з цим, ми оформили пільговий тариф на електроенергію і встигли покористуватися ним, відчувши разючу різницю в оплаті. Знаємо, що його відмінили у цьому році, але з нетерпінням чекаємо новин від Кабінету Міністрів та обіцяного рішення, щодо нових цін на електроенергію для чималої кількості користувачів електроопаленням в Україні.

Також ми поспілкувалися з керівником нашої місцевої компанії «Мережі тепла», Іваном Попруженком, щоб дізнатися нюанси роботи їх орагізації.

 

Іване, Ви ще з 2015 року займаєтеся встановленням індивідуального опалення?

 

     Так! Наша компанія з 2015 року встановлює електричне опалення у квартирах. Та ми не просто монтуємо обігрівачі, а й займаємося офіційним оформленням документів, щоб надалі людям не приходили рахунки за централізоване опалення. Ми працюємо у Світловодську, Олександрії, Кропивницькому, у містах Дніпропетровської області. Питання до місцевого опалення актуальні вже давно і у багатьох містах України. За час нашої практики, ми побачили, що, на жаль, не всі бажаючі можуть встановити автономку у квартирах, саме через брак коштів. Саме тому надаємо нашим клієнтам безвідсоткову розстрочку на 3 чи 6 місяців. Хочемо, щоб економне сучасне опалення було доступне кожному!

З минулого року ми почали переводити багатоповерхові будинки на електричне опалення, повністю звільняючи людей від тягарю централізованого, від відсутності якісного тепла в квартирах та від непосильної його вартості. Першим нашим проектом був саме будинок на Грушевського. Та навіть зараз, взимку, у нас є будинки ОСББ у роботі: десь ведеться заміна кабелів, комусь розраховуємо кошторис, виготовляємо проект. То ж, для старту робіт по відєднанню централізованого опалення, не потрібно чекати завершення опалювального сезону. Є документальна частина, якою можна зайнятися зараз, щоб влітку-восени спокійно зробити всі роботи і увійти в наступний опалювальний сезон підготовленими.

 

Розкажіть, які переваги електричного опалення, що Ви встановлюєте?

 

     Наш багаторічний досвід у цій сфері опалення показує, що після встановлення нашої системи, люди сплачують значно менше у порівнянні з централізованим, це перше. Друге, різниця не тільки у вартості. Наші клієнти самостійно керують опаленням, тобто, почитають і завершують опалювальний сезон за власної потреби, встановлюють комфортну для себе температуру у кожній кімнаті і мають рівномірно прогріті приміщення. Таким опаленням зручно, просто користуватися і легко створювати затишок у приміщенні.

 

Розуміємо, що прорахунки здійснюються індивідуально, але все ж, можливо якісь цифри можете озвучити? 

     Розумію, що людей цікавлять цифри. Вартість робіт по проекту дійсно розраховується для кожного будинку окремо, так як різна віддаленість до підстанції, поверховість і т.д. Ми радо поспілкуємося з усіма зацікавленими та зорієнтуємо в цьому питанні.

Для мешканців, з централізованим опаленням є цифри орієнтовного споживання електроенергії нашим опаленням. Дотримуючись рекомендацій, щодо потужності системи обігріву, кількість спожитих кіловат для 1-кімнатнатної квартири сягатиме 250-300 кВт, 2-кімнатної квартири – 350-400 кВт, 3-кімнатної квартири – 500-550 кВт. Про це говорить наша практика.

Щиро дякуємо за цікаву бесіду нашим респондентам.

          Впевнені, що опалювальний сезон 2020/2021 колосально відрізняється від минулого. У мешканців будинку, що ощасливлені автономним опаленням, тепло. І такий будинок у Світловодську, де роботи виконала «Мережа тепла» вже не один, маємо такий приклад і у Кропивницькому. Приємно бачити дійсно ефективне рішення давно наболілого питання.

Звертайтеся до компанії «Мережа тепла» з питання встановлення електричного опалення: тел.: +38 066 022-07-16, 068 237 38-94, e-mail: merezhatepla@gmail.com, сайт: .

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: отопление,опалення
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.