У 2020 році СБУ нейтралізувала 600 кібератак і викрила 20 хакерських угруповань

20 січня 2021, 12:09
Власник сторінки
военный инженер
0
15

Хакери, атаки і ботоферми: в Україні за минулий рік через кіберзлочини відкрили близько 500 проваджень

Протягом 2020 року кіберфахівці СБУ нейтралізували 600 кібератак та викрили 20 хакерських угруповань. Загалом, минулого року за матеріалами кіберпідрозділів Служби безпеки розпочато 496 кримінальних проваджень.

Служба безпеки нейтралізувала 600 кібератак і кіберінцидентів на інформаційні ресурси органів влади та об’єкти критичної інфраструктури протягом 2020 року.

Значна частина цих атак були інструментами гібридної агресії. Їхня мета – знизити рівень інформаційної безпеки України чи поширити деструктивний контент.

За цей період нейтралізовано 20 угруповань, причетних до багатьох кібератак, а також заблоковано понад 2,6 тис. спільнот з мільйонною аудиторією та 21 бот-мережу потужністю близько 60 тисяч акаунтів.

Завдяки роботі кіберфахівців СБУ до кримінальної відповідальності за поширення антиукраїнської пропаганди було притягнуто 40 осіб і ще 32 фігурантів вже засуджено. В’їзд на територію України заборонено 158 іноземцям, котрі причетні до пропаганди сепаратизму в Інтернеті.

Важливий напрям роботи Служби безпеки України – протидія несанкціонованим втручанням у роботу комп’ютерів та автоматизованих мереж. Зокрема, у ході спецоперації було викрито схему, яка завдавала масштабної шкоди економіці держави. Її організувало колишнє керівництво Державної податкової служби. Збитки державі через різні податкові "скрутки" і конвертцентри оцінюються у 35 млрд гривень.

Загалом протягом 2020 року за матеріалами кіберпідрозділів Служби безпеки розпочато 496 кримінальних проваджень. Із них – 129 справ саме за несанкціоноване втручання у роботу комп’ютерних мереж та автоматизованих систем.

Викрили кіберфахівці СБУ також 6 злочинних груп, які незаконно втручалися у бази даних Мін'юсту і вносили в державні реєстри недостовірну інформацію.

За ініціативи СБУ було продовжено санкції стосовно низки російських сайтів і програмних продуктів. Окремо спецслужба направила звернення до компаній Google та Apple щодо блокування заборонених російських додатків на їхніх електронних майданчиках.

За інформацією СБУ, понад 70% від загальної кількості всіх кібератак на органи державної влади України відбувається з боку Російської Федерації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ,киберпреступность,кибербезопасность,гибридная война,хакерская атака
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.