Вільні, прозорі та добре організовані. Якими побачили місцеві вибори в ОБСЄ

28 жовтня 2020, 18:37
Власник сторінки
военный инженер
0
14
Вільні, прозорі та добре організовані. Якими побачили місцеві вибори в ОБСЄ

Обмежена місія БДІПЛ зі спостереження за виборами оприлюднила заяву із попередніми висновками та результатами перегонів.

Місцеві вибори в Україні 25 жовтня 2020 року були важливим випробуванням для країни після нещодавно проведеної реформи децентралізації, якою широкий обсяг повноважень та ресурсів було передано органам місцевого врядування. Вибори проводились відповідно до положень законодавчої бази, яку було істотно переглянуто та яка, незважаючи на деякі поліпшення, потребує подальшого вдосконалення для врегулювання наявних недоліків», — ідеться в ній.

Загалом виборча кампанія була спокійною, всі учасники перегонів могли вільно проводити агітацію, наголошується в заяві. Утім, пандемія COVID-19 вплинула на умови здійснення передвиборної агітації та обмежила можливості проведення кандидатами масштабних агітаційних заходів. Це призвело до значного використання соціальних мереж та реклами онлайн.

Місія Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами зафіксувала також випадки зловживання державними ресурсами і службовими повноваженнями з боку деяких місцевих державних адміністрацій та отримала багато повідомлень щодо ймовірного підкупу виборців.

Досить критично міжнародні спостерігачі висловилися щодо ініційованого Президентом опитування: «У день голосування Президент України Володимир Зеленський провів опитування на виході із дільниць. Воно фінансувалось його партією та належало до ініціатив адміністрації Президента, що справило враження надання нечесної політичної переваги в день голосування та розмило розмежування держави і партії».

У документі зауважується, що місія не здійснювала систематичного та всеохоплюючого спостереження за процедурами в день голосування, але, відвідавши низку дільниць, визнала: процес голосування відбувався загалом спокійно і прозоро та був добре організований, а дільниці переважно дотримувались встановлених процедур. «Процедура підрахунку голосів, за якою спостерігала місія, часто затягувалася, але переважно була впорядкованою та прозорою. Процедури загалом були дотримані», — зауважили спостерігачі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: місцеві вибори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.