Українська контррозвідка відзвітувала про боротьбу зі шпигунами та терористами

20 жовтня 2020, 15:27
Власник сторінки
военный инженер
0
17
Українська контррозвідка відзвітувала про боротьбу зі шпигунами та терористами

З початку 2020 року суди винесли 132 вироки щодо зловмисників, яких СБУ затримала за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. 29 злочинців засуджено за терористичну діяльність.

Загалом за цей період спецслужба попередила 3 теракти та затримала 10 фігурантів, причетних до їх підготовки. Серед затриманих – бойовик міжнародної терористичної організації «Ісламська держава», який перебував у міжнародному розшуку.

У квітні контррозвідка СБУ провела спецоперацію з викриття протиправної діяльності генерал-майора Валерія Шайтанова, який підозрюється у державній зраді, замаху на вчинення теракту та зберіганні боєприпасів. Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні скеровано до суду.

За цей час СБУ екстрадувала до країн походження 5 іноземців, причетних до терористичної діяльності. Серед них – громадянин однієї з країн Центральної Азії, який планував організувати в Україні транзитне переправлення бойовиків з різних країн до лав «Ісламської держави».

Ще 405 іноземцям, причетним до тероризму та діяльності міжнародних релігійно-екстремістських груп, заборонено в’їзд до нашої країни.

Контррозвідкою також достроково припинено повноваження 5 іноземних дипломатів за діяльність, яка суперечить Віденській конвенції про консульські зносини.

Набули чинності 74 вироки суду стосовно зловмисників, яких контррозвідка СБУ викрила на державній зраді, шпигунстві, створенні терористичної групи чи організації або участі в них. Зокрема, до 10 років ув’язнення засуджено диверсанта, який намагався підірвати ємності з аміаком на території ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот».

Окрім того, спецслужба блокувала 8 транзитних каналів прихованого переправлення іноземців-нелегалів до європейських країн.

Завдяки роботі контррозвідки було попереджено незаконний експорт товарів подвійного та військового призначення на майже півтора мільярди гривень. Також співробітники СБУ не допустили постачання неякісних матеріалів для ремонту техніки на Харківському бронетанковому заводі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ,итоги года,антитеррор,ИГИЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.