Засуджено двох іноземців, які через Україну переправляли найманців "ІДІЛ"

03 липня 2020, 09:05
Власник сторінки
0
6

За матеріалами Служби безпеки України судом до 10 років і 3 місяців позбавлення волі засуджено двох іноземців, які налагодили канал переправлення бойовиків-терористів до Сирії та Іраку.

Під час досудового слідства встановлено, що двоє уродженців однієї із закавказьких країн створили у Харківській області пункт переправлення найманців для міжнародної терористичної організації «Ісламська держава». Зловмисники у 2013-2015 роках «приймали» учасників «ІДІЛ» з республік Північного Кавказу РФ, країн Закавказзя та Центральної Азії. Потім вони транзитом через Україну направляли їх до сирійсько-іракської зони для участі у бойових діях на боці «ІДІЛ». Спільники також забезпечували їх фінансами, житлом та документами для виїзду.

Оперативники спецслужби задокументували, що зловмисники постійно координували свої дії з керівниками «Ісламської держави», які перебували у Туреччині та Сирії. Зловмисники регулярно одержували від них фінансову та іншу допомогу для підтримки терористичної діяльності.

Співробітники СБ України також встановили, що у жовтні 2013 року засудженні надали фінансову та матеріальну підтримку бойовику для підготовки та вчинення терористичного акту на території однієї з країн Центральної Азії.

Під час обшуків за місцями проживання засуджених та в їхніх транспортних засобах правоохоронці вилучили символіку терористичної організації «Ісламська Держава», гранати, вибухові речовини, електродетонатори, короткоствольну вогнепальну зброю та боєприпаси. Також виявлено велику кількість бланків водійських прав і паспортів громадян країн Центральної Азії, РФ, Європейського Союзу та України, обладнання для виготовлення підроблених печаток і штампів, диски з фотографіями бойовиків, що використовувались для виготовлення підроблених документів, платіжні картки банків різних держав.

У ході судового розгляду матеріалів кримінального провадження задокументована СБ України протиправна діяльність іноземців знайшла своє повне підтвердження.

За матеріалами СБУ суд визнав зловмисників винними, зокрема за ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України.

Підтримання обвинувачення в суді здійснювала прокуратура Харківської області.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.