У боротьбі з короновірусом Україна діє на випередження

20 березня 2020, 12:28
Власник сторінки
0
17
У боротьбі з короновірусом Україна діє на випередження
Алексей Домовой

Українська влада зробила ряд важливих кроків, аби спрацювати на випередження і запобігти розповсюдженню коронавірусу в Україні. Для цього введено ряд обмежувальних заходів. Адже як показав досвід краї

«Коли були прийняті перші рішення про карантин, ми отримали дуже багато критики від тих, хто вважав, що така реакція є передчасною, бо у нас на той час був тільки один випадок коронавірусу. Насправді, ми діяли на випередження і почали вводити необхідні обмеження ще навіть тоді, коли не всі сусідні країни Європи зрозуміли, що це необхідно. Італія не ввела обмеження вчасно, тому дуже швидко увесь ресурс медичної системи був задіяний, а кількість хворих збільшувалась і продовжує збільшуватись зараз», - говорить Ірина Борзова.

Президент, його Офіс, Уряд та Парламент розробив пакет конкретних пропозицій щодо того, як підтримати нашу економіку, підприємців та працівників в умовах, що значно знижують економічну активність.

Уряд передає 10 мільйонів масок у регіони. Вже виділені 100 мільйонів гривень для закупівлі товарів та послуг, що необхідні для боротьби з коронавірусом. Це тільки перший вклад. Влада готова виділити й більші суми на забезпечення захисту людей від можливої епідемії. Відповідні кошти будуть швидко акумульовані. Уряд контролюватиме ціни на ліки, товари медпризначення та соціально значущі товари.

«Є домовленості з облгазами та обленерго, щоби не було жодних відключень споживачів у період карантину за будь-яких обставин. Також пропонується перегляд правил нарахування субсидій, щоб убезпечити громадян навіть у випадку виникнення заборгованості по сплаті рахунків», - зазначає Ірина Борзова.

Важливо, що навіть після закриття кордонів для пасажирських перевезень, влада залишає усі можливості для вантажних перевезень та необхідної економічної активності.

«Працюватимуть усі комунікації, пошта, фінансові установи. Люди вчасно отримуватимуть пенсії та соціальні виплати. Громадяни, які отримують пенсію нижче 5 тисяч гривень, мають отримати доплату в розмірі 1 тисячі гривень», - наголошує Ірина Борзова.

Коронавірус б’є по здоров’ю людей і по економіці. Тому 17 березня Верховна Рада прийняла зміни до законодавства, які дозволять мінімізувати збитки платників податків в цей важкий період.

Народна депутатка зазначає, що не буде штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинене в період із 1 березня до 30 квітня 2020 року.

«Вводиться мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок із 18 березня до 31 травня 2020 року.

У період із 1 березня до 30 квітня 2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю. На такий же період нежитлова нерухомість, яка перебуває у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом обкладання податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

До 1 липня 2020 року подовжується термін подання річної декларації про майновий стан і доходи.

Протягом двох місяців фізичні особи-підприємці будуть звільнені від сплати єдиного соціального внеску», - повідомила Ірина Барзова.

Народні депутати в законодавстві передбачили надбавки до зарплати розміром до 200% для медичних працівників, які працюють над ліквідацією епідемії коронавірусу. Спростили механізм закупівлі лікарських засобів. Передбачили звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів.

Працівникам буде надана можливість працювати вдома та отримати відпустку.

За порушення санітарних норм під час поширення коронавірусної інфекції встановлено відповідальність.

«Наша країна вперше за часи незалежності зіштовхнулась з загрозою масового поширення інфекційної хвороби. Ми бачимо наслідки захворювання на гостру респіраторну інфекцію, спричинену COVID-19 в Китаї та Європі. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила коронавірус пандемією. В Європі сотні тисяч інфікованих і тисячі смертей. Ми не маємо права зволікати і робимо все, щоб зберегти людські життя.

Варто пам’ятати: багато чого залежить від раціональності кожної людини та до сумлінного ставлення до своїх обов’язків як громадянина. Якщо можете утриматись від поїздок – зробіть це. Якщо маєте підозру, що захворіли, залишайтесь вдома. Не подорожуйте. Відмініть сімейні свята, заходи і вечірки. Не ризикуйте. Не ходіть в місця, де збирається більше 20 осіб в одній кімнаті. Це небезпечно, і воно того не варто.

Найскладніше зараз – лікарям. Тому прошу усіх з повагою ставитись до працівників системи охорони здоров’я.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.