Через пошкодження дамби Одеса під загрозою затоплення: чи можна запобігти катаст

13 березня 2020, 15:06
Власник сторінки
Блогер, журналист
0
61
Через пошкодження дамби Одеса під загрозою затоплення: чи можна запобігти катаст

Одеса опинилась під загрозою бути буквально змитою з обличчя землі: через потужний циклон «Юля» дамбу, що стримує Хаджибейський лиман, майже повністю зруйновано. Чи витримає споруда і чи є шанси зупин

24 лютого в Україні вирував потужний циклон “Юля”, від якого найбільше постраждала Одеса.  Сильний вітер позривав дахи, на вулицях повсюди були уламки шиферу та повалені дерева.  Ба більше – шторм пошкодив дамбу, яка стримує Хаджибейський лиман. 

Внаслідок сильного урагану морські хвилі пошкодили бетонну подушку та підмили підпірну стіну.  Тепер близько 30 тисяч людей, нафтові та газові підприємства Одеської області, термінали порту і автомагістраль знаходяться під загрозою затоплення. 

За словами професора кафедри гідрології суші Одеського державного екологічного університету Олександра Кулібабіна, наслідки затоплення для Одеси “будуть жахливими”. 

Сама дамба вже 20 років знаходиться в аварійному стані. До цього її зміцнювали лише бетонними блоками, каменями та різними будівельними відходами.  Але є ще одна проблема – лиман має підвищений рівень води. Це відбувається щороку, оскільки основна частина одеської міської каналізації скидається саме сюди. 

Вирішувати проблему треба негайно. Будь-який інший наступний шторм доб’є конструкцію і  дамба може завалитись. Зайву воду, яка тисне на дамбу, відкачати неможливо. Для цього знадобиться 2,5 роки, і це при тому, що  рівень води вже перевищено на 2,5 метра вище норми. 

Втім, експерти кажуть, що варіанти вирішення проблеми існують. Проте зараз їх чомусь не беруть до уваги. 

Зараз Хаджибейський лиман використовують для скидання стічних та каналізаційних відходів. Лиман переповнюється дуже швидко, що може призвести до виходу води за межі його берегів. Тому кожного разу, коли навантаження на каналізацію збільшується, відходи скидаються на найближчі пляжі.  Глибоководний випуск, в разі запуску, виводив усі би відходи далеко в море, звільнивши і лиман, і пляжі від нечистот. 

Олександр Кулібабін каже, що така глибоководна система побудована, але досі не задіяна. “Я скільки про казав, виступав на різних конференціях, нарадах. Це взагалі злочин, побудувати таку колосальну споруду і не задіяти її”, – каже професор.

Вчений каже, що це повністю не вирішить проблему, але суттєво полегшить ситуацію з Хаджибейським лиманом. 

Як зазначається, Кабмін і досі винний компанії-підряднику величезні гроші, через що проєкт “Глибоководний випуск”, який готовий на 95%, ніяк не запустять в роботу. 

На реалізацію цього проєкту держава мала би виділити 575 мільйонів гривень. Але фактично було профінансовано меньше половини – 370 мільйонів гривень.  Ще 205 мільйонів – це заборгованість, яку визнав навіть Верховний суд України. Через штрафні санкції ця цифра постійно росте.

Від незапуску проєкту, що має статус національного, страждає і Одеса, і туристи, і дамба, яку зараз потрібно через небезпечний лиман чи не заново будувати.  А це величезні гроші. Витрат можна було би уникнути, якби лиман не був у постійному стані переповнення. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: экология,Одесса,катастрофа,потоп,дамба
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.