9 мільйонів державних коштів, щоб врятувати рядового Радченка?

12 грудня 2019, 17:44
Власник сторінки
0
273

Можливо, Радченко намагався використати і новий Уряд і американську лобістську компанію, щоб залишитися на посаді?

Близько 9 млн гривень має сплатити ПАТ «Аграрний фонд» американській лобістській компанії протягом 2019-2020 року. Точна сума – 360 тисяч доларів, прописана у договорі з  Yorkown Solutions/

 У своїх заявах попередній керівник Аграрного фонду пояснював необхідність такого кроку по-різному. І залученням американських інвестицій, і виходом з українською сільськогосподарською продукцією на ринки США, і навіть лобіюванням проведення реформи ринку землі в Україні. Останнє особливо цікаво, і не лише тому, що в статуті державної компанії ПАТ «Аграрний фонд» немає ані слова про вплив на створення українського ринку землі шляхом залучення американських лідерів думок, а через те що Андрія Радченка ніхто не вповноважував на подібну зовнішньо політичну діяльність.

Взагалі історія дуже дивна, державна компанія, яка має купу багатомільйонних і навіть мільярдних кредитів раптово підписує багатомільйонний договір з іноземними лобістами. По часу це дивним чином співпадає з оголошенням результатів виборів до Верховної Ради. Третього серпня ЦВК повідомляє новий склад депутатів, що тягне за собою і зміну Уряду, який є засновником компанії ПАТ «Аграрний фонд», а восьмого серпня у публічному доступі з’являється вищезгаданий договір. У ньому чітко прописано наступне: «Реєстрант надаватиме стратегічні консультативні послуги з метою сприяння тіснішій взаємодії між учасниками ПАТ "АГРАРНИЙ ФОНД" та U.S.commercia та взаємодії між відповідними зацікавленими сторонами в США та Україні з метою сприяння реформі сільськогосподарського сектору в Україні».

До створення нового Кабінету міністрів залишається три тижні але Андрій Радченко вже починає проводити публічну кампанію в США від імені Уряду стосовно ринку продажу землі, витрачаючи на це державні кошти. Чому ж голова правління Аграрного фонду не дочекався створення головного виконавчого органу і не узгодив позиції? Для чого був потрібен такий поспіх?

А можливо все дуже просто і насправді Радченко намагався використати таким чином і новий Уряд і американську лобістську компанію з власних корисливих мотивів – щоб залишитися на посаді? Ну не було у серпні у влади чіткого бачення реформи ринку землі і не було ще що просувати за кордоном. Більше того, Андрія Радченко ніхто не вповноважував на подібні дії.

Тож коли з Кабінету Міністрів запитали на яких таких підставах діє пан Радченко, він звинуватив Кабмін у спробі рейдерського захоплення підприємства. Що саме дозволило Радченкові робити такі дивні заяви на адресу свого засновника? Все просто, він розраховував на повну підтримку від американців, адже мав підписаний договір про лобіювання. Єдине що не було враховано екс-керівником Аграрного фонду – американські компанії дотримуються законів і пунктів договорів. А в договорі ніде не вказано, що лобіювання стосуватиметься і посади керівника, тож Yorktown Solutions може залучати стейкхолдерів і для просування необхідності створення ринку землі в Україні, і для залучення інвестицій, але аж ніяк не задля збереження посади Андрієм Радченко, який чомусь вирішив, що державна компанія ПАТ «Аграрний фонд» є його власністю і він може розпоряджатися нею і її майном для задоволення власних забаганок.

У відповідь на звинувачення від Радченка міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства  Тимофій Милованов наголосив, що  ПАТ «Аграрний фонд» є власністю держави, а не належить Андрію Радченко і тому вирішувати, що буде з «Аграрним фондом» буде уряд України, а не лобістські фірми. «Ніхто Радченка в Вашингтоні не знає, крім тієї лобістської фірми, якій він заплатив багато грошей. Звідки він ці гроші взяв ― це хороше питання. Лобісти працюють, нам про це повідомляють. Кажуть, що вони представляють уряд. Але насправді ніхто уряд не представляє, «Аграрний фонд» не представляє уряд, не має мандату проводити щось у Вашингтоні. Уряд його не надавав, ні "Аграрному фонду", ні Андрію Радченко», ― заявив Милованов. Та додав, що мандат обговорювати земельну реформу є в уряду, а не у держпідприємств і точно не у керівників держпідприємств. Милованов наголосив, що Міністерство є розпорядником ПАТ «Аграрний фонд» і має повне юридичне право визначати кадрову і будь-яку іншу політику. «Ми несемо повну відповідальність перед державою, перед Кабміном, Парламентом і перед виборцями. І ми будемо відповідати за свої результати. Але якщо є карні справи і непогодження з нашою політикою, то будуть прийняті кадрові зміни. І це стосується всіх підприємств», ― заявив міністр економіки. Милованов відмітив, що по всім підприємствам, де проводять зміни йде супротив, тому що ці держпідприємства вже «відрейдерили».«Там знаходяться директори, які вважають, що це їх підприємства. А там знаходять найняті працівники, такі, як і я. Народ найняв мене і народ наймає їх.  Цей бардак, відсутність дисципліни, коли люди роблять що завгодно, а потім зникають землі чи гроші. Це буде припинено. Я не буду говорити про конкретні прізвища, але всі кадрові рішення прийняті Міністерством, вони прийняті колегіально на основі інформації: по-перше ― фінансова ефективність, друге ― зникнення земель, третє – наявність підозр про корупцію», ― сказав Милованов. Він наголосив, що Мінекономіки співпрацює з НАБУ, генпрокуратурою, СБУ. Тому кадрові рішення, приймаються в тому числі з врахування інформації від них.

Новий виконуючий обов’язки голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Іван Баришев, коментуючи ситуацію, що склалася заявив наступне: «Аграрний фонд є державною компанією, діє згідно Статуту і виконує покладені на нього функції. Все. В Статуті чітко вказано чим саме має займатися фонд, дивимося пункт 17: «Метою діяльності Товариства є створення сприятливих умов для розвитку сільського господарства, функціонування ринку сільськогосподарської продукції, підтримки вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника, а також одержання прибутку від провадження господарської діяльності відповідно до законодавства». Цього достатньо аби зробити підприємство ефективним, прибутковим і забезпечити продовольчу безпеку України, цим ми і будемо займатися» 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: лоббизм,уряд,ринок землі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.