Гігієна рук: реалії сьогодення

12 грудня 2019, 10:43
Власник сторінки
0
307
Гігієна рук: реалії сьогодення

Гігієна рук – це мета всесвітньої ініціативи.

Гігієна рук - основа попередження інфекційних захворювань, тому має впроваджуватися у всіх сферах життєдіяльності людей: як на побутовому, так і на професійному рівні. Впровадження цих простих заходів значно покращило якість нашого життя. Дані вказують на те, що миття рук з милом значно знизило захворюваність на хвороби, які спричиняють найвищу смертність серед дітей у світі.

Інфекції, що пов’язані з наданням медичної допомоги (далі - ІПНМД) вважаються показником якості медичної допомоги і загрозою  безпеки пацієнта.

Контактний шлях передачі - це найбільш поширений спосіб передачі мікроорганізмів у медичних установах. Деякі з них можуть бути причиною імпетиго, абсцесу, діарейних захворюваннь, корости, а також стійкими до антибіотиків організмами (наприклад, стійкі до метициліну Staphylococcus aureus [MRSA] і стійкі до ванкоміцину ентерококи [VRE]).

Неналежне дотримання гігієни рук у медичних працівників спостерігається незалежно від рівня економічного розвитку і ресурсів. До факторів, які впливають на цю ситуацію, відносять: неадекватну інфраструктуру  закладів охорони здоров’я (відсутність антисептика / рукомийника або незручне розташування), високе робоче навантаження і неукомплектованість персоналом, нерозуміння рекомендацій з гігієни рук, недостатнє визнання ризику передачі, а також впливу належно впровадженої програми гігієни рук на зниження кількості ІПНМД.

Розуміння і оцінка глобального тягаря ІПНМД – один з основних напрямків роботи програми Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі – ВООЗ) «Чистота підвищує безпеку медичної допомоги» («Clean Care is Safer Care»).  В рамках програми лідери охорони здоров'я підписують зобов'язання зробити конкретні кроки для зниження кількості ІПНМД в медичних установах. Гігієна рук – це перша мета цієї всесвітньої ініціативи.

Глобальна кампанія з поліпшення гігієни рук серед медичних працівників «Рятуйте людські життя: дотримуйтеся чистоти рук» охоплює 43 країни світу. В рамках цієї кампанії проводиться  інформаційно-роз'яснювальна робота серед медичних працівників щодо необхідності покращувати і закріплювати практичні методики дотримання гігієни рук, своєчасно і правильно виконуючи їх з метою зменшення поширення потенційно небезпечних для життя інфекцій в закладах охорони здоров’я.

Саме тому Центр громадського здоров’я запустив всеукраїнський флешмоб «Чисті руки медиків», який підтримали  пів сотні лікарень по Україні, Міністерство охорони здоров’я та багато медичних працівників. У коментарях  під постами флешмобу, можна побачити і альтернативні думки , в яких то вимагають негайно підняти заробітну плату, то закупити мило у лікарні. Багато з них не медики взагалі і, вочевидь, не чули про спиртовмісні антисептики. На щастя, таких небагато. Більшість українських медиків, за результатами флешмобу, показали, що здоров’я пацієнтів важливе для них, і вони роблять все, щоб медична допомога була якісною та безпечною.

Авжеж в медичній галузі у нас багато проблем. Це і слабка нормативна база, і неналежне  фінансування, нестача кадрів та інше. Ці проблеми повинні бути вирішені в рамках медичної  реформи. Але покращити якість надання медичної допомоги можна вже зараз – заручитися підтримкою адміністрації, виділити невеликі кошти та активно впроваджувати програму гігієни рук у закладі, керуючись рекомендаціями ВООЗ.

У цьому році відділом антибіотикорезистентності та інфекційного контролю було адаптовано рекомендації ВООЗ щодо впровадження та покращення програми гігієни рук. Такі проекти документів як  «Інструкція з впровадження мультимодальної стратегії з покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та стаціонарних соціально-медичних закладах» та «Порядок з гігієни рук в закладах охорони здоров’я та стаціонарних соціально-медичних закладах» будуть гарною підмогою для впровадження гігієни рук та, сподіваємося, будуть затверджені в законодавчому порядку і стануть  обов’язковими для виконання у кожному медичному закладі.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: медицина,гигиена,инфекция,руки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.