В Одесі обговорили питання кібербезпеки

15 листопада 2019, 10:57
Власник сторінки
военный инженер
0
20
В Одесі обговорили питання кібербезпеки

Фахівці в сфері інформаційної безпеки провели круглий стіл, в рамках якого розповіли, з якими проблемами стикаються звичайні користувачі та підприємства, а також як себе убезпечити від кіберзагроз

У століття Інтернету і інформаційних технологій кібербезпека придбала колосальне значення. Багато хто не замислюються про те, що зловмисник натисканням клавіш на мишці і клавіатурі можуть отримати будь-яку інформацію про вас, використовуючи її в с воіх корисливих цілях. Фахівці в сфері інформаційної безпеки провели круглий стіл, в рамках якого розповіли, з якими проблемами стикаються звичайні користувачі та підприємства, а також як себе убезпечити.

Ректор Одеської національної академії зв'язку ім. О.С. Попова Петро Воробієнко зазначив, що кібербезпека охоплює безліч сфер діяльності. Це багатогранна область, перед якою стоять різні завдання, але мета завжди одна - убезпечити користувача від вторгнень шкідливих програм.

- За допомогою кібератак можна вивести з ладу різне обладнання, отримати різну інформацію, в тому числі і персональні дані, якими зловмисник зможе скористатися в своїх цілях, в тому числі проти вас. З цієї причини кібербезпека початку відігравати велику роль в нашому житті. Правда, це нескінченна битва - одні створюють нові шкідливі програми, інші - захист. Хакери вчаться обходити захист, фахівцям доводиться створювати нову. І так до нескінченності, - розповів Петро Воробієнко.

У свою чергу, асистент кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки ОНАХТ Катерина Смирнова розповів про ще одну проблему, про яку багато хто навіть не підозрюють. Йдеться про так званий Інтернет речей або розумні технології - популярні нині телевізори, смарт-годинник, розумні чайники, розумний будинок і багато іншого.

- Ці предмети мають підключення до Інтернету, а ось хоч якогось захисту взагалі відсутнє. Згідно з прогнозами, в 2020 році 25% кібератак прийдеться саме на такі пристрої. Це пов'язано з тим, що Інтернет речей розвивається величезними темпами і зловмисники бачать в цьому потенційний інструмент для виконання своїх цілей, - підкреслила Катерина Смирнова.

Представник ТОВ «Сиборг» Володимир Соколов помітив, що ще одна проблема - доступ до баз даних.

- До систем, де обробляються персональні дані, мають доступ безліч людей. Зараз на нас вийшли організації, які планують займатися парковками. У них ідея така - якщо водій не оплатив паркування, то він повинен сплатити штраф. Але тут питання - потрібно з'ясувати, кому належить машина. Значить необхідно мати доступ до бази даних МВС. І як інформацію цієї бази використовуватимуть - не ясно, - розповів Володимир Соколов.

Власник телекомунікаційної компанії «Тенет» Олег Єлісєєв повідомив, що говорячи про способи захисту інформації, оператори телекомунікацій повинні створювати на своїх телекомунікаційних мережах комплексну систему захисту інформації, яка буде забезпечувати свого роду контроль від зовнішнього несанкціонованого доступу.

- Створюється комплексна система захисту інформації, яка підтверджується державним сертифікатом, який свідчить про те, що в рамках мережі цього оператора безпечно, не тільки для користувачів, але і для структур, які взаємодіють з мережею, - зазначив Олег Єлісєєв.

Заступник начальника служби інформаційних технологій ДП «Одеський порт» Андрій Тиндюк додав, що законодавчо українці перебувають в таких рамках, що виконати вимоги щодо захисту інформації досить складно.

- Мережі та обладнання змінюються, а на кожні зміни необхідно отримувати експертний висновок. Що стосується захисту інформації у кінцевих споживачів, то питання також досить серйозний, тому що проникнення в систему - це вже загроза. І зловмисник, який туди потрапив, може певним чином внести деякі зміни, - упевнений Андрій Тиндюк.

Директор навчально-наукового інституту радіо, телебачення та інформаційної безпеки Євген Василиу заявив, що існують різні міжнародні рейтинги, які оцінюють рівень кібербезпеки. Згідно з останніми даними, Україна знаходиться в середині списку.

- У нас в плані кіберзахисту не все так погано, але, тим не менш, є над чим працювати. До того ж, одеські вузи випускають хороших фахівців, які розбираються в цій галузі. Тому процес запущений, - резюмував Євген Васіліу. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Одеса,киберпреступность,круглий стіл,інтернет-технології,кибербезопасность,хакерская атака
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.