ГУАМ: жодних перспектив

04 жовтня 2019, 10:33
Власник сторінки
Свободный журналист
0
95
ГУАМ: жодних перспектив
Вадим Пристайко на зустрічі ГУАМ

Наприкінці минулого місяця відбулася зустріч керівників МЗС організації ГУАМ. Вадим Пристайко спробував показати, що його було заздалегідь заплановано, але...


   Наприкінці минулого місяця в Нью-Йорку відбулася зустріч керівників МЗС організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ. Міністр закордонних справ Вадим Пристайко головував на засіданні та спробував показати, що його було заздалегідь заплановано. Однак зрозуміло, що ця зустріч пройшла завдяки 74-й сесіх Генеральної асамблеї ООН.

   Повноцінний саміт самої групи був проведений ще в листопаді 2018 року, а от 34-те засідання Ради міністрів закордонних справ Організації за економічний розвиток було проведено майже випадково.

   Є думка, що ГУАМом нехтують через неспроможність досягати поставлених цілей. При створенні розрахунок був такий, що група буде активно розширятися, але з часу її формування чисельність членів не збільшилася. Держави регіону вважають, що значно більше дивідендів вони можуть отримати від вступу в інші союзи.

   Член міжпарламентської групи ГУАМ і депутат Верховної ради від партії «Слуга народу» Мар’ян Заблоцький виказав занепокоєність ситуацією, що складається навколо територій Грузії, Молдови та Азербайджану. Крім того, він виказав впевненість в тому, що найближчим часом буде сформовано план план дій для вирішення головних проблем. Чому за більш ніж 20 років існування організації такий план не було створено – депутат не сказав. Як завжди якісь стандартні фрази, робота в нього така.

   Заява нещодавно прибулого до Києва нового посла Грузії Теймураза Шарашенідзе про те, що країна готова підтримати співробітництво в межах міжнародних організацій виглядає як стандартне ні до чого не зобов’язуюче кліше. Особливо враховуючи, що він сам є постійним членом Грузії в ГУАМ.

   За роки існування групи проблеми країн-учасниць не було вирішено, конфлікти затяглися, і ГУАМ не може не просто реалізувати, а навіть внести пропонування з покращення ситуації.

   Подібна криза рано чи пізно повинна закінчитися виходом з групи однієї з країн країн, а далі й розпадом ГУАМ як організації, неспроможної виконувати покладені на неї обов’язки.

   Союз Грузії, України Азербайджану та Молдови було задумано як альтернатива СНД та покращена його версія, що здатна протистояти сучасним викликам. Фактично ж група не в змозі впоратися з покладеними на неї функціями та найближчим часом може бути розформована.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ГУАМ,ООН,Молдова,Азербайджан,Україна,Грузія,Слуга народа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.