Булінг та кібербулінг: в чиїх руках моральна безпека української молоді?

17 вересня 2019, 14:55
Власник сторінки
0
11897

Детальніше про види та сучасні методи боротьби з цькуванням підлітків.

 

Булінг — це один з найстрашніших вірусів, що невпинно атакує молодь по всьому світу. Для мене булінг – страшна, майже невиліковна хвороба, від якої руйнуються життя сотні тисяч молодих та перспективних юнаків. Тому ми, старші брати й сестри, батьки, педагоги та просто небайдужі люди, повинні покладати усі сили на боротьбу з цією проблемою.

На жаль, шкільний булінг постійно прогресує і здатен проникати не лише в соціальний, а й в онлайн-простір. Незахищеність підлітків від морального насильства в соцмережах призводить до важких психологічних розладів, що вкрай негативно впливають на навчання та комунікацію з однолітками. За статистикою Unicef, в Україні 29% підлітків були жертвами онлайн-булінгу, а 16% пропускали через булінг шкільні заняття. Така статистика вказує на глобальну проблему, адже саме в 12-16 років формується індивідуальність людини, яка напряму впливає на здатність захищати свої права та свободу в зрілому віці.

Для того, аби наше майбутнє покоління зростало здоровим, щасливим та ерудованим, країна повинна піклуватись не лише про його фізичну, а й моральну безпеку. Минулого року Верховна Рада ухвалила закон № 8584, щодо протидії булінгу. Крім того, Кодекс України про адміністративні правопорушення було доповнено статтею, яка передбачає, що булінг та кібербулінг карається штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин. Вже траплялися в перші випадки покарання учнів за цькування однокласників. Перший вирок за кібербулінг було оголошено минулої зими у Київській області. Покарання отримали батьки школярки, яка опублікувала в Instagram непристойні фото своєї ровесниці, чим нанесла значну моральну шкоду потерпілій. Ви уявляєте, скільки знайомих побачили ці фотографії, а потім глузували та сміялися з дитини? А вже на початку весни батьків восьмикласника з міста Нетішин на Хмельниччині оштрафували на 850 гривень за цькування педагога. Однак, варто пам'ятати, що нести адміністративну відповідальність може лише особа, яка досягла 16-річного віку, тож багатьом підліткам вдається уникнути покарання.

На жаль, Кримінальний кодекс та Закон про адміністративні правопорушення не в змозі повноцінно захистити наших дітей від морального насилля в школі та інтернет-просторі. Єдиний варіант, створення сприятливих та безпечних умов життя та розвитку для молоді — приділяти якомога більше уваги своїм дітям, цікавитися не лише їх досягненнями, а й труднощами, а також, дослухатися до порад психологів. У світі існує безліч громадських організацій, які вивчають проблематику та спільно з галузевими спеціалістами знаходять шляхи її рішення. Наприклад, Unicef, про який я згадувала раніше, пропонує діяти одразу в кількох напрямах: створення та запуск національних «гарячих ліній» для підтримки дітей і молоді; просування етичних стандартів і практик серед провайдерів доступу до соціальних мереж; збирання більш точної інформації про поведінку дітей і молодих людей онлайн, на основі якої буде розроблятися подальша політика захисту.

Головною рекомендацією, на мою думку, є проведення навчань для вчителів та батьків із питань булінгу і кібербулінгу, зокрема серед вразливих груп. Психологи не рекомендують посягати на особистий простір молоді, у т.ч. переглядати повідомлення в соцмережах, але батьки повинні спостерігати за настроєм, поведінкою та емоційністю дитини, які можуть вказати на труднощі в її спілкуванні та відносинах з оточенням. Проблему потрібно виявляти вчасно, а широка обізнаність в цьому питанні допоможе її запобіганню.

Пам'ятайте, що моральне здоров'я та процвітання молоді лише у наших руках!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: батьки,школярі,вчителі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.