Вступ 2020: до чого вже починати готуватись майбутнім абітурієнтам?

02 вересня 2019, 09:41
Власник сторінки
0
11305

Детальніше про реформи, що не лише покращать, але й дещо ускладнять умови вступу до ВНЗ у 2020 році.

28 вересня на сайті Міністерства освіти для громадського обговорення було оприлюднено ТОП-10 новацій, що увійдуть до проекту умов вступу до вишів у 2020 році.

Нововведення в першу чергу пов'язані із зменшенням заяв для отримання бюджетних місць у ВНЗ.  В 2020 році майбутні студенти подаватимуть лише 5 заяв на будь-які спеціальності, тоді як, у минулих роках вони подавали 7 заяв на 4 спеціальності. Це  вплине на можливість вибору майбутньої спеціальності в “останній момент” та змусить абітурієнтів задуматись про майбутню професію заздалегідь. 


Лише ця зміна в умовах викликала в мене запитання, а що стосується інших - позитив та захоплення. Пропоную розглянути кільках з них.


  1. Вперше буде передбачено держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Раніше я вже писала про новий освітній рівень в Україні та його вагомість, вважаю, що це неймовірний крок для українського ринку праці. Вже за кілька років ми отримаємо чудових фахових спеціалістів.


  1. Також вперше для вступу прийматимуть сертифікати ЗНО 4 років: 2017 (окрім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 років з усіх предметів. Для мене це означає збільшення кількості потенційних абітурієнтів, а разом з тим кількості освіченої молоді.


  1. З 2020 року планується розширити перелік спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Так, у 2020 році передбачено більш ніж 80 спеціальностей, за якими  потрібно складати іспит, коли як у 2018 році таких спеціальностей було 18, у 2019 - 32. Такі вимоги підвищать рівень знання іноземної мови та стимулюватимуть більш наполегливо вивчати її за шкільною партою. Як на мене, знання хоча би однієї іноземної мови - це обов'язкова опція, яка впливає не лише на освітній рівень, а й на комфорт в спілкуванні, подорожах, захопленнях іноземними кіно, серіалами, літературою.


  1. На інклюзивні вступні іспити до вишу вже й не сподівалися тисячі молодих українців з особливими потребами. Якщо така людина подаватиме документи для вступу на спеціальність, де передбачені вступні іспити, творчий конкурс або співбесіда, заклад має забезпечити умови для проходження цих випробувань. Раніше подібні питання приймальна комісія кожного закладу вирішувала  на власний розсуд. А вже у 2020 році це стане обов'язковою умовою. Цей пункт є одним з найважливіших, адже нововведення допоможе значній кількості української молоді почувати себе щасливішими.


Це літо видалось щедрим на ефективні реформи. Мені неймовірно приємно та радісно спостерігати за змінами, що відбуваються в українській освіті. Успіху та натхнення майбутнім абітурієнтам.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: вступна кампанія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.