“Молодший бакалавр”: інновація чи просто гра слів?

21 серпня 2019, 12:20
Власник сторінки
0
1828

Давайте спробуємо розібратись з поняттям “молодший бакалавр”.

Цього року вступники та їх батьки вперше зіткнулись зі словосполученням “молодший бакалавр”, багатьох воно трохи збентежило та відштовхнуло. Від незнання в першу чергу.

Тож давайте спробуємо розібратись з поняттям “молодший бакалавр”, чи є це насправді інновацією та новинкою в українській освіті чи лише грою та спекуляцією на слові “бакалавр”?

15 травня на сайті МОН України з'явилося повідомлення, про те що цього року коледжі та технікуми востаннє проводитимуть набір на молодшого спеціаліста як на рівень вищої освіти. З 2020 року прийом відбуватиметься на рівень фахової передвищої освіти: її надаватимуть ті заклади, які наразі мають ліцензії на підготовку молодших спеціалістів або ті, що отримають нову ліцензію. Після завершення навчання студенти отримуватимуть дипломи фахових молодших бакалаврів.  Тобто, по суті, змінюється лише назва “молодший спеціаліст” на “молодший бакалавр”?

А вже 6 червня 2019 року на сайті МОН України було опубліковано законопроєкт  “Про фахову предвищу освіту”. Серед усіх пунктів закону найбільше припав до душі той факт, що обмеження щодо віку студентів та кількості попередньо здобутих дипломів за бюджетний кошт НЕ встановлюються. Тобто кожен українець будь-якого віку має змогу отримати фахову професію, що йому до душі. 


Завдяки новій можливості  формувати індивідуальні освітні траєкторії та надавати вибір форми освіти (мережева, дуальна, навчання на виробництві тощо), випускник отримує більше практичних знань, що дозволяє відразу після отримання диплому працювати по спеціальності без стажувань та випробувальних термінів. 


Як на мене, все це схоже на гру слів з “молодшим бакалавром” та “молодшим спеціалістом” лише з першого погляду, для тих, хто не вчитувався у новий законопроєкт.  Адже я вірю, що витяги із закону стосовно фінансування, елементів корпоративного управління та суттєвого вдосконалення навчальної програми будуть стовідсотково ефективними!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законопроект,освіта,навчання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.