Тиждень сталої енергії у Миколаєві

11 червня 2019, 06:07
Власник сторінки
0
33
Тиждень сталої енергії у Миколаєві
учасники велопробігу у підтримку екологічного транспорту

Літо у Миколаєві розпочалося 10-тим європейським тижднем сталої енергії.

Одна з ключових подій першого дня Європейського тижня сталої енергії 2019 відкриття виставки «PRO ефективність 3.0». За ініціативою міської ради вона проходить у місті втретє й стала щорічним майданчиком для інформування громадян про новітні технології з енергозбереження та відновлювальної енергії для приватних домогосподарств і багатоквартирних будинків. Територія виставки розділена на тематичні сектори: «Опалення», «Вікна і двері», «Освітлення», «Альтернативна енергетика та інновації», «Утеплення й будматеріали».

Також на Соборній площі Миколаєва відбулися заходи для жителів і гостей міста: нагородження переможців студентського конкурсу на кращий арт-об’єкт з відходів, велопробіг, фотозона, заходи для дітей тощо.

Гості 1-го Тижня сталої енергії в Україні також запросили відвідати ряд установ і підприємст, які працюють у напряму енергозбереження, виробництва зеленого тарифу та створення передовиї енерготехнологій у будівництві.  

Так, у Миколаєві є підприємство rainbow ecosystem, що виготовляє  конструкції для екологічно чистих та енергоефективних будівельПомешкання створюються з экопанелей на основі дерев'яного каркаса, пресованої соломи та глини. Це  українське підприємство, засноване інженерами, а саме французом Рафаелем Петі в Миколаєві у 2013 році. За перші чотири роки існування компанії було створено близько 60 робочих місць для інженерів, дизайнерів, архітекторів, менеджерів, а також працівників виробництва.

Рафаель, зазначив, що вони довго думали, як з доступних і традиційних для українців будівельних матеріалів зробити дім

300 $ з м2 є  базова вартість такого будинку. Рафаель, також зазначив, що для нього головне, не економія коштів у будівництві, а головне завдання - "..спасти мою планету'". Наразі підприємство робить ставку на Європейський ринок, у них є інвестори, які готові вкладати кошти в їх бізнес-ідею і збільшувати потужність підприємства на масове виробництвоРафаель Петті: "Коли запуститься серійне масове виробництво та ціна на будинки змешиться, ми прийдемо на український ринокНаразі в Україні є декілька будинків, які будувалися для апробації.

Також у межах Тижня сталої енергії у Миколаєві була представлена загальноосвітня школа №60, яка  стала першою енергомодернізованою школою Миколаєва. У 2018 році у навчальному закладі замінили всі вікна, утеплили фасад, оновили освітлення та систему опалення, облаштували систему вентиляції з рекуперацією. Окрім того, у класах встановили електронні термостати. Завдяки наявним датчикам, можна легко контролювати температуру, рівень вологості та вуглекислого газу у кожному приміщенні, де навчаються діти. Ремонтні роботи проводилися в рамках проекту “Теплий Миколаїв”, гроші на який йдуть з міського та державного бюджету, а також від грантів та пільгових кредитів. Зокрема, на модернізацію школи №60 витратили11 млн 454 тис грн. Основна частина робіт була виконана протягом чотирьох місяців. Після модернізації у опалювальний сезон температура в приміщеннях школи становить 22Со. До модернізації температура у класах могла становити 12-15 градусів, а будівля відповідала найнижчому класу енергоефективності ― класу G.

Ще одне підприємство, яким гордяться миколаївці, є АПК “Єврогройл”. Це одна з п’яти українських компаній, які виробляють електроенергію з біологічних відходів. Її теплоелектростанція має потужність 5 МВт.

Біомаса, що спалюється, складається з деревної тріски та лушпиння соняшника. Тріска поставляється місцевими підприємствами, а лушпиння соняшника ― з Миколаївського маслоекстракційного заводу. Теплова енергія, отримувана в процесі генерації, надходить знову на виробництво з переробки соняшника. Енергогенеруючий комплекс “Єврогройл” дозволяє покривати 10% енергетичних витрат Миколаєва і повністю забезпечувати потреби мікрорайонів Тернівка та Соляні. Група “Єврогройл” створила у Миколаєві понад 100 робочих місць.

Варто зазначити, що такі Тижні сталої енергії дуже важливі як для України, так і для всього світу, адже як зазначив керівник напрямку «Економічна співпраця, енергетика й навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Йоганнес Баур, - «Головне завдання Тижня цього року – висвітлити найсерйозніші проблеми на Землі: глобальне потепління, захист довкілля, надмірне використання ресурсів. Європейський Союз приділяє велику увагу цим питанням. Особлива роль у вирішенні проблем належить не лише владі й уряду, але й кожному з нас, адже тільки разом ми можемо досягти результатів. Тому цього року тема Тижня – «Роль громадянина у формуванні сталого майбутнього: енергоефективність, поновлювана енергія й управління відходами». 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: школы,Європейський Союз,енергетика,теплоенергетика,зеленый,енергозбереження,Миколаїв,енергоресурси,екология,енергоефективність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.