Витягти міжнародне гуманітарне право з книг і почати користуватися ним практичо

17 травня 2019, 17:36
Власник сторінки
0
32

Мобільний додаток «У війни теж є правила» завантажили й встановили понад 15 тисяч людей.

У 2019 році міжнародна гуманітарна організація «Женевський заклик» (GenevaCall) запустила в Україні мобільний додаток для військовослужбовців та всіх, хто хоче дізнатися про правила війни «У війни теж є правила», яке в ігровій формі знайомить з нормами міжнародного гуманітарного права. Понад 15 тисяч людей з Києва та Львова, Донецької та Луганської, Одеської та Харківської областей встановили додаток за перші два місяці його роботи.

Безкоштовно мобільний додаток можна завантажити російською та українською мовами. Він містить два рівні складності й 28 сценаріїв. Сценарії в ігровій формі знайомлять користувачів з тим, що дозволено і не дозволено на війні, згідно з нормами міжнародного права.

На кожному з рівнів користувачі стикаються з реальними ситуаціями, які можуть виникнути під час бойових дій. Їх чекають питання, пов'язані з військовою тактикою, веденням бойових дій, захистом дітей і цивільного населення, використанням зброї, наданням допомоги пораненим. Відповідаючи на питання правильно, користувач може перейти на рівень командира зі складнішими питаннями й сценаріями, по завершенні якого отримає сертифікат про проходження гри.

Мобільний додаток полегшує навчання бійців, особливо тих, хто несе службу у віддалених районах. Вперше додаток став доступним у Лівії у 2015 році під назвою «Солдат, а не вбивця» (Fighter, not Killer). Його активно завантажують тисячі бійців різноманітних збройних структур, що діють в Сирії, Іраку, Туреччині, Ємені, Філіппінах.

Думки експертів щодо програми «У війни теж є правила»

«Мобільний додаток «У війни також є правила», розроблений неурядовою організацією «Женевський заклик», є сучасною відповіддю на давно відомий заклик витягти міжнародне гуманітарне право з книжок і навчитися користуватися ним на практиці. Він також дозволяє спростувати міф про надмірну складність чи нереалістичність міжнародного гуманітарного права: насправді основні його правила випливають з вимог здорового глузду та гуманізму. Діяти згідно з міжнародним гуманітарним правом не складно, але знання принаймні основних вимог повинні бути у кожної особи, причетної у той чи інший спосіб до бойових дій чи їх наслідків. З мобільним додатком «У війни також є правила» опанувати цими знаннями стає суттєво зручніше для всіх» ─ говорить про додаток професор Микола Гнатовський, перший віце-президент Української асоціації міжнародного права, голова Європейського комітету з питань запобігання катування і нелюдському або такому,  що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Своєю думкою діляться військові, які беруть участь у збройному конфлікті на Донбасі:

«Додаток почала проходити прямо в метро. Мою увагу привернув цікавий дизайн, а також питання у вигляді міні-квестів. Це досить свіжий підхід. Щодо інформації, то вона, на мій погляд, в більшості випадків повинна бути зрозуміла людям, принаймні з моральної точки зору (наприклад, чому не можна застосовувати насильницькі методи щодо військовополонених, жінок і дітей).

Єдине, що викликало дискомфорт під час використання програми, так це власне незнання положень Женевської конвенції. Деякі питання були новими для мене. Я відповідала навмання і, на жаль, часто вибирала неправильні варіанти відповідей. Рекомендую військовослужбовцям встановити мобільний додаток «У війни теж є правила», пройти всі рівні та перевірити свої знання норм міжнародного гуманітарного права» ─ ділиться враженням старший солдат Пантелєєва Ксенія.

«Потрібний і пізнавальний мобільний додаток. Добре, що всі питання представлені у вигляді сценаріїв і реальних ситуацій. Пройшов всі рівні та вважаю, що це найкращий варіант вивчення і перевірки знань правил ведення війни» ─ коментує старший лейтенант Олександр Пастор, командир механізованої роти.

Додаток активно завантажують і жителі зони збройного конфлікту. Деяким це допомогло відкрити очі на наявні проблеми та спонукало розповісти про правила війни іншим. Переселенка з Єнакієвого, журналіст Марина Курапцева ділиться своїми враженнями:

«На жаль, навіть військові не завжди знають про правила війни, що вже говорити про мирне населення. Для себе винесла багато нюансів, які спонукали почати розбиратися в темі більш детально, і я створила журналістський проект з метою інформування населення про правила війни. Тема дуже важлива. Дякую «Женевський заклик» і розробників додатка за корисну інформацію, яка легко сприймається, і, що важливо, завжди знаходиться під рукою.

Додаток дає можливість максимально нетравматичним способом отримати структуровану інформацію про базові принципи, стандарти й норми міжнародного гуманітарного права. Це дуже важливо для країни, яка живе в стані війни ось уже понад п'ять років. Мирне населення повинно вчитися відокремлювати емоції від законів, норм і правил, а також має знати про свої права, і розуміти, що ці права хтось захищає».

Мобільний додаток «У війни теж є правила» — важливий інструмент в забезпеченні захисту цивільного населення під час збройних конфліктів. На даний момент програма не має успішних аналогів в Україні.

Завантажити додаток і перевірити свої знання правил ведення війни можна за посиланням ─

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: война,оружие,право,Женева,мобильное приложение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.