Ехо війни чи побутовий вибух у Фастові?

19 грудня 2018, 11:29
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
73
Ехо війни чи побутовий вибух у Фастові?

Не вщухає резонанс щодо вибуху у Фастові, який трапився 14 грудня приблизно о 9:00 у п'ятиповерхівці. І це правильно.

 

Суспільство повинне знати істинну причину вибуху, для того щоб зробити свої висновки. Такі речі не повинні повторюватися, бо неправильно, лягаючи спати у власній квартирі, хвилюватися за те, прокинешся ти чи ні. Людині потрібно принаймні десь почуватися безпечно. Це природньо.

То що ж там трапилося? Насамперед, потрібно розуміти, що постраждала велика кількість людей - три поверхи, не менше 27 квартир повністю або частково непридатні для проживання, однак евакуювали жителів із усього будинку. Це не можна сприймати як суху статистику. Це - люди! Люди, які втратили свої помешкання, свої пожитки, у яких вмить змінилося життя. Загинуло двоє осіб, один чоловік отримав серйозні травми і перебуває в лікарні. Не хочеться навіть думати про таке, однак, не дай Бог, якби вибух трапився не о 9:00, коли діти в садочку, школі, дорослі – на роботі. 3 поверхи! Не хочу рахувати яка могла б бути кількість жертв!

А все чому? Перша версія - вибух побутового газу. Однак, співробітники «Київоблгазу» її заперечують. Вони зауважують, що у приміщенні, де стався вибух, не було газового обладнання, адже там розташована спальня. Ця версія викликає запитання і в інших експертів. Цікаво, чи були проведені відповідні експертизи для зясування вибух якої речовини відбувся? Кого запросили чи запросять для проведення таких експертиз, яких спеціалістів? Прикро тільки, що у нашій країні вони можуть швидко з’явитися від рук інших, всезнаючих «експертів». На фото видно, що відбувся вибух величезної сили, дехто за наслідками прирівнює його до вибуху авіабомби. У будинку навпроти повилітали шибки – чи спроможна на це газова суміш? Скільки ж того газу повинно було бути у будинку?

Однак, що тоді, як не вибух газу? Цікава інформація зявилася у медіа, що власник квартири, у якій і трапився вибух, за словами його матері, служив сапером у зоні АТО. ЗМІ також пишуть, що він останнім часом зловживав алкоголем. «Підтверджень того, що це міг бути вибуховий пристрій або боєприпаси, на даний момент не знайшли», – говорять в Нацполіції Київської області.

Ну хто б сумнівався. Нацполіція говорить, що немає підтверджень щодо версії про вибуховий пристрій, «Київоблгаз» спростовує версію про вибух газу. А що ж тоді? Природні катаклізми? І вони ж продовжують розслідувати далі. Чи не є це розслідуванням проти самих себе? Відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу - Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Створено спецкомісію, яка працюватиме над цим питанням. Побачимо.

Мер міста повідомив, що для постраждалих передбачена матеріальна допомога у розмірі 1,17 млн. грн. Це приблизно по 35 тис. грн. на одну сім'ю. Говорить, що це на перший час. Люди в одну мить позбавилися всього, що мали. Хто тепер їм поверне все, компенсує моральну шкоду? Боюся, що ці питання так і залишаться риторичними, уже традиційно для нашої країни.

Відповідно до статті 3 Конституції України, людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Ніхто не робить нічого, бо не хочуть, а ще й не знають, хто, що і як повинен робити. Повна некомпетентність влади обертається для людей повним відчаєм.  Такі прикрі випадки, на жаль, стають досить поширеними в країні. Вибухають на вулиці різні предмети, у будинках: будь-де. Ехо війни чи комунальний колапс? І чи має місцева влада відшкодовувати з бюджету шкоду, заподіяну не з її вини? Чи було б страхування житла гарантією для мешканців відшкодування шкоди?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: взрыв,адвокат,компенсация,адвокатура,пострадавшие,Фастов,військовослужбовці,місцева влада,будинок,компенсація,АТО,зона АТО,вибух
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.