Воєнний стан: наслідки в економіці

05 грудня 2018, 14:22
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
55
Воєнний стан: наслідки в економіці

Сьогодні, серед інших, існує одне важливе запитання, яке турбує не лише фахівців-економістів, а й чи не кожного пересічного громадянина.

Тож, що буде з курсом долара у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану? Адже, зрозуміло, що коливання курсу може відобразитися на цінах, тарифах, зарплатах і тому подібне. Зараз відомо, що Нацбанк стабілізував курс долара по відношенню до гривні, на 5 грудня 100 доларів США – це 2812.5926 грн. за офіційними даними Національного банку України.

Взагалі, значних «скачків» курсу не спостерігалося. Звичайно, багато людей, почувши, що у їхній області оголошено воєнний стан, зробили висновки самі, кинулися до обмінників за доларами. Їх можна зрозуміти. Нікому не хочеться, щоб важко зароблені гроші перетворилися просто у кольорові папірці. Ну а попит, як відомо, породжує пропозицію. Люди думали, що гривня подешевшає, знеціниться. Зрозуміло, що власники окремих обмінників чи мереж пунктів обміну валюти не могли не скористатися ситуацією і не використати її з користю для себе – курс валюти у окремих областях міг досягати абсурдних позначок (порівнюючи з фінансовою ситуацією в країні вцілому). У нас це здавна повелося: якщо комусь дуже погано, то іншому через ці фактори безмежно добре. Відразу було зрозуміло, що окремі люди на воєнному стані будуть заробляти.

Однак, Нацбанк виконав свою функцію – навіть після введення воєнного стану значного коливання ні курсу, ні цін ми не помітили. 

Проте, звичайно, зрозуміло, що воєнний стан не пройде безслідно для економіки нашої держави. Зрозуміло, що тепер або на менш вигідних умовах, або з меншою охотою підписуватимуться зовнішньо-торгові контракти, перед тим як надати певні товари або послуги, закордонні фірми, компанії, швидше за все, проситимуть передплату, тобто, можуть відбутися певні зміни щодо умов, кількості та ін. імпорту в країну. Відповідно зміняться і умови експорту. Отже, те що впровадження воєнного стану вплине на економічні стосунки з окремо взятими закордонними компаніями – безумовно.

Ще до введення воєнного стану, коли панував ажіотаж щодо кредиту МВФ, багато економістів стверджували, що Україна може обійтися без цього кредиту. Зокрема, якщо раніше ситуація з кількістю закупленої і проданої валюти була добре врегульована, тепер прогнозують зменшення надходження валюти і збільшення відтоку, ну і тепер для інвестора вкладати гроші в країну, у якій впроваджено воєнний стан, – ризиковано. Хоча, за останніми новинами домовленості з МВФ не зміняться, перший транш, можливо, отримаємо до кінця року. Є вірогідність, що, незважаючи на мінус у зовнішній торгівлі, Світовий банк не допустить дестабілізацію.

Загалом, ніяких глобальних і раптових економічних коливань протягом 30 днів воєнного стану відбуватися не повинно, за умови, що більше ніяких політичних змін не відбудеться. Немає жодних передумов для того, щоб курс долара піднімався вище, ніж закладено у бюджеті.

І тут постає ще одне важливе запитання. А чи вигідна ця, хоч і сумнівна, але стабільність, владі? Чи є у них бажання утримати курс? У бюджеті 2018 року закладено долар по 29,3 – у них є ще місяць, чи не захочуть вони скористатися ситуацією? Хоча, з іншого боку, не варто скидати з рахунків і передвиборні перегони. Та влада, яка є сьогодні, хоче нею і залишатися, не в її інтересах девальвувати гривню.  

У будь-якому випадку, позитиву для економіки буде не надто багато. Усе це нагадує спробу застосування тактики «випаленої землі»: після нас хоч потоп…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: МВФ,банк,валюта,Європейський Союз,Нацбанк,обвал гривны,зарплата,курс долара,вибори,економіка,політика,влада,економіка України,гривня,курс доллара к гривне,гривна упала,долари,транш МВФ,транш МВФ для Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.