Як воєнний стан вплине на політичну та економічну ситуацію в Україні?

29 листопада 2018, 13:59
Власник сторінки
Аналитик, предприниматель
0
68

26 листопада Президент Порошенко підписав прийнятий ВРУ законопроект про введення воєнного стану на території 10 областей України.

26 листопада Президент Порошенко підписав прийнятий ВРУ законопроект про введення воєнного стану на території 10 областей України. Це було зроблено настільки швидко, що не всі встигли розібратися з тим, що ж насправді означає воєнний стан.

 

Для початку процитую нашого Президента: «Воєнний стан не означає оголошення війни, воєнний стан вводиться для оборони». По суті основний зміст полягає в тому, щоб кинути додаткові сили на оборону та забезпечення безпеки країни. Але які підводні камені можуть бути?

 

Найбільший резонанс у суспільстві викликав момент із проведенням виборів. Багато хто побачив у прийнятті воєнного стану спробу Порошенко утримати владу шляхом скасування або перенесення виборів. Висновок заслуговує на аналіз та врахування як один із можливих, враховуючи, що жоден з актів агресії за 4,5 року військових дій чомусь не викликав подібної реакції української влади. Намагаючись заспокоїти своїх конкурентів на виборах і громадськість в цілому, Порошенко затвердив проведення виборів в строк, визначений законодавством - 31 березня. Таким чином він ніби як відвів від себе підозри, але ... ніхто не може гарантувати, що до моменту закінчення терміну воєнного стану (30 днів з дня введення) не виникне причина для його продовження і для перенесення виборів. Так що, робити висновки про вибори поки рано.

 

Якщо дивитися на економічну складову цього кроку, то не все так просто, як може здатися. Воєнний стан відлякує інвесторів, яких і без того було не так багато. А ось зупинка повноцінного функціонування портів Маріуполя і Бердянська для України вкрай небажана, оскільки велика частина експорту металургійної та іншої продукції з цих районів здійснюється морем. Так що неможливість користуватися Керченською протокою може мати серйозні наслідки для економіки.

Також це може відгукнутись переглядом бюджету, оскільки тепер на військову сферу повинні піти ще більші кошти, ніж виділені в держбюджеті на 2019 рік. І ці гроші треба буде звідкись брати, відповідно доведеться урізати відведений на інші напрямки, наприклад, на інфраструктурні проекти, освіту або медицину. Хоча в профільних органах вже пообіцяли, що воєнний стан не вплине на виплату соціальної допомоги та пенсій.

 

Слід зазначити, що Україна не втратила фінансову допомогу МВФ. У фонді заявили, що готові продовжити переговори про виділення траншу, незважаючи на те, що фінансова допомога зазвичай не надається країнам, на території яких діє воєнний стан.

 

Якщо говорити про підтримку воєнного стану серед політиків, то більшість з них звичайно ж розкритикувало цей крок, назвавши його хто запізнілим, хто несвоєчасним, хто злочинним по відношенню до народу. Але насправді більшість думало про те, як це вплине на вибори і в підсумку зменшило гнів після того, як Порошенко пообіцяв провести вибори за планом.

 

Але навіть ті, хто в цілому підтримує воєнний стан називають законопроект зробленим на швидку руку. Анатолій Гриценко, наприклад, вказує на те, що в указі Президента про введення воєнного стану немає нічого такого, що не можна було б реалізувати без його введення.

 

«Не передбачається там і ніяких обмежень на відносини з агресором ні в дипломатичній, ні в торговельній сферах. Тобто знову гібридність - в посольстві агресора на нашій території і в подальшому будуть сидіти розвідники, а Україна півдня буде воювати, потім півдня торгувати з агресором? Знову бізнес-інтереси і вибори, рейтинг для президента важливіше безпеки країни і життя солдата? Так неправильно і нечесно », - написав Гриценко у Facebook.

 

Про те, що текст указу про введення воєнного стану викликає відчуття якоїсь недолугості говорить і кандидат в президенти Роман Безсмертний.

 

«Майже всі пункти, які там вказані, можуть, мають і повинні були бути реалізовані без всякого воєнного стану. Документ як би "не про те", в ньому є великі професійні пробоїни, він немов творився нашвидку - спеціально під надзвичайну ситуацію, яка дала можливість "пограти" з датою президентських виборів. Ймовірно, саме тому він довго йшов через парламент, а також депутати-прихильники воєнного стану відчували, що справжня мета документа зовсім не та, про яку заявлено », - стверджує він.

Крім того, говорячи про поліпшення ситуації, що виникла, Безсмертний наполягає на важливості проведення прямого діалогу з допомогою країни-поручителя, як це передбачено в Женевській конвенції. «Ситуація складається таким чином, що діалог Москви і Києва так чи інакше є ключовим механізмом у формуванні відповіді на питання війни між нашими країнами. При цьому я уникаю формулювання «діалог президентів», тому що для цього потрібен час. На сьогоднішньому етапі була б потрібна пряма розмова певних представників, які обговорили б перелік проблем і можливі механізми діалогу. Хто цей посередник? Міжнародне право в Женевській конвенції передбачає існування в таких випадках країни-поручителя », - сказав він.

Якими б не були реальні мотиви введення воєнного стану, в ньому, так само як і у всій ситуації, що склалася, є мало чого позитивного для країни. Тому політикам потрібно докласти всіх зусиль для пошуку найкращого рішення та уникнення подальшого загострення конфлікту. Рішення ці повинні включати в себе як дво- так і багатосторонні переговори з залученням представників міжнародних організацій і союзних держав. Потрібно розуміти, що воєнний стан - це лише тимчасове рішення, принаймні про це було заявлено. Президент не повинен допустити того, щоб 30-денний воєнний стан перетворився на затяжне дійство.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.