Воєнний стан дасть можливість провести вибори

27 листопада 2018, 16:55
Власник сторінки
Communication group
0
54
Воєнний стан дасть можливість провести вибори

Указом президента 28 листопада з 9.00 вводиться воєнний стан в десяти областях південного сходу України.


Термін дії цього особливого режиму – тридцять днів. Підставою для указу президента стала агресія Росії щодо України в Азовському морі, коли наші кораблі були атаковані та захоплені російськими військовими.

Воєнний стан в новітній історії України вводиться вперше. У 2014 році, коли Росія напала на Україну, воєнний стан введено не було через небезпеку гальмування ратифікації Угоди про Асоціацію з ЄС, відкладення безвізового режиму з ЄС та співпраці з МВФ. Наразі ці небезпеки не мають місця, тому ніщо не зупинило президента від прийняття відповідного рішення.

Оскільки досвіду буття у час воєнного стану в українців немає, то підсвідомість видає картинки з радянських фільмів, коли або нацисти запроваджували воєнний стан, або це робили свої ж, більшовики. Ці картинки зображують репресії, арешти, розстріли тощо. Громадян старшого віку починає охоплювати страх, паніка. Вони тягнуться до магазинів купувати крупи, цукор, сірники. Тут слід зупинитись!

Бо жодних репресій не буде. По-перше, указом президента наразі запроваджені заходи з того переліку, що є у відповідному законі, які стосуватимуться лише силовиків. Точніше Збройні сили, Прикордонну службу, Національні поліцію, Національну гвардію, Службу безпеки, Воєнну прокуратуру. Цивільних громадян заходи не торкнуться взагалі. Їх триб життя не зміниться.

Силовикам же на ці тридцять діб слід забути про відпустки та відгули, бо вони будуть переведені на режим служби підвищеної готовності. Дехто буде перебувати в повній готовності. Посилиться охорона воєнних та державних об’єктів. Збільшиться кількість патрулів. Держкордон охоронятиметься пильніше.

Більше роботи буде чиновникам – від уряду до райдержадміністрації. Можливий перегляд деяких статей щойно прийнятого бюджету з метою перекидання коштів на необхідні витрати. Будуть збільшувати замовлення для ВПК на ремонт чи виробництво зброї. Залізниця, авіація шукатимуть можливостей для перевезення воєнної техніки. У мінохорони здоров’я зарезервують ліжка для військових.

Поки що воєнний стан діятиме для пересічного українця тихо й непомітно. Його права ніхто не забиратиме. Мешканці десяти областей відчують себе безпечніше, бо злочинність, внаслідок присутності більшої кількості силовиків зменшиться.

І наостанок про вибори. Були побоювання, що їх скасують. Це розвіяно запевненнями президента і постановою Верховної Ради. Вибори відбудуться за будь-якої погоди 31 березня 2019. Виходить парадокс – введення воєнного стану гарантує демократичні вибори навесні. Бо якщо не готуватись до відсічі агресора, то сюди прийде Путін і жодних виборів не буде.

До речі подальший перебіг подій залежатиме від цього кремлівського ліліпута. Можливо він спричинить до посилення і\або пролонгації воєнного стану в Україні. Тоді усе зміниться.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.