Висхідні і низхідні тренди бюджету – 2019

21 вересня 2018, 10:31
Власник сторінки
Communication group
0
39
Висхідні і низхідні тренди бюджету – 2019

Уряд Гройсмана презентує проект бюджету – 2019 у Верховній Раді.


Неозброєним оком видно, що бюджетні макропоказники кращі, аніж у бюджеті – 2018. Перевершення показників по відношенню до попереднього року – це головний висхідний тренд бюджетного процесу за останні кілька років. Це означає, що економіка реально зростає.

Прогнозується зниження інфляції і зростання мінімальної зарплати. Простими словами зростання цін уповільнюється, а підвищення доходів громадян пришвидшується. А це, ще й за умови стабільності гривні, що теж закладено у проекті бюджету, означає ріст рівня життя українців. І хай економісти спробують посперечатись.

Інфляція прогнозується 7,4%, проти 9,9% у цьому році. Мінімальна заробітна плата пропонується на рівні 4173 грн. проти 3723 у цьому році. Президент пропонує 4200. У перерахунку на долари це вже 150. Невелика сума, погоджуюсь. Але я ж про тренди. У поточному році, наприклад, МЗП в доларах – 133. А середня зарплата, за інформацією прем’єр-міністра, у 2019 році складе 10000 грн.

Усі ці перспективи може перекреслити фінансова криза, яка вибухне, в разі відмови співпраці з МВФ. Бо на зростаючу українську економіку тисне тягар боргів. Наразі прийшов час віддавати борги урядів Тимошенко й Азарова. Для цього державі потрібно перекредитуватись. Тобто позичити гроші, щоб розрахуватись з боргом.

Уряд Гройсмана, з метою зниження боргового тиску, прийняв дорожню карту. Якщо на сьогодні Україна має держборг близько 70% від ВВП, то на 2021 заплановано зниження до 50%.

І ще один важливий, з огляду на агресію Росії, тренд. Збільшення фінансування сектору безпеки й оборони. На 2019 рік заплановано безпрецедентну суму – 209,5 млрд. грн. Це гроші передусім на армію й оборонку. Також більше фінансів скеровано й на Національну поліцію.

А ось Генеральна прокуратура отримає ті ж 7 млрд., що й 2018 року. Це відомство гроші до бюджету повертає, а собі додаткових не просить.

І це лише кілька трендів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.