10-річний шлях успіху

14 червня 2018, 13:41
Власник сторінки
Специалист программы Фонда Рината Ахметова
0
24
10-річний шлях успіху

1 червня програмі «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова виповнилося 10 років.

1 червня програмі «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова виповнилося 10 років. Це свято ми вирішили відзначити з користю. Для прийомних батьків, батьків-вихователів та їхніх синів і доньок провели тренінг про правила безпеки дітей. А ще хлопчиків і дівчаток розважали аніматори, їм робили татуювання з блискітками, діти самі виготовляли лизуни й морозиво. Наприкінці заходу всі разом їли святковий торт.

У такі ювілейні дні завжди хочеться озирнутися назад і оцінити шлях, що пройдено. Для програми «Сирітству – ні!» це безумовно є шлях успіху. Адже стільки див, стільки щастя, стільки дитячого захвату, скільки бачили ми за цей час, важко якось виміряти чи зафіксувати в якихось одиницях.

Портал «Сирітству – ні!» – став невидимим місточком між майбутніми батьками й дітьми. За вісім з половиною років 9090 дітей, чиї анкети були на сайті, знайшли нові сім’ї.

На брифінг, присвячений 10-річчю програми, до нас прийшли привітати давні друзі – родини Івко та Сноз, які саме за допомогою порталу знайшли своїх доньок. Дівчата зробили велику листівку й певні цікаві підрахунки. Якщо 9090 дітей, які отримали нові родини, візьмуться за руки, довжина такого живого ланцюга становитиме довжину 7 мостів Патона в Києві. 9090 дітей – це населення 10 Ватиканів. 9090 дітей – це учні 8 шкіл у нових мікрорайонах Києва. І якщо кожен із 9090 дітей скаже дякую, це слово звучатиме 2,5 години. Вражає, правда?

Вдумайтеся, 9090 змінених доль… Безумовно змінених! За 10 років роботи ми бачили безліч прикладів, як кардинально трансформує дітей родина. У сім’ї вони відкриваються, скидають колючки недовірливих їжачків. Вчаться довіряти й спілкуватися з навколишнім світом. Розкривають свої таланти: малюють, співають, танцюють, шиють, вишивають.

Кожна історія зустрічі маленького серця із серцями дорослих – дивовижна й неповторна. А як зачіпають душу розповіді про влаштування дітей із такими захворюваннями, як ДЦП, аутизм, синдром Дауна, ВІЛ. Усе це ми бачили. І тепер уже й не здаються ці хвороби якимись страшними, бо навколо дуже багато прикладів родин, які ростять таких дітей щасливими.

Проте завдання програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова полягає не лише в тому, аби знайти сім’ю дитині, але й щоб підтримати її в складний період адаптації. Саме для того ми постійно проводимо різноманітні тренінги для усиновителів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, онлайн-вебінари з експертами. Усі ці заходи допомагають татам і мамам відчути, що їхні проблеми – не унікальні, що інші родини, які прийняли дітей з інтернатних закладів, теж відчувають схожі кризи розвитку.

Бачити вдячні очі, чути хороші слова від тих, кому ти допоміг – неймовірне щастя й неймовірна благодать. Бо що може бути важливішим у цьому житті, ніж творити добро?

Тож я також хочу привітати свою рідну програму з ювілеєм та побажати їй ще більш активної й продуктивної роботи, аби всі діти в Україні жили в люблячих родинах, разом із мамою й татом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.