Медична реформа в дії. Перспективи та аргументи "за"!

29 травня 2018, 16:15
Власник сторінки
президент ГО "Міжнародна Дипломатична Рада в Україні"
0
83

Нема нічого більш небезпечного, ніж спробувати подолати безодню у два стрибки. Д.Л. Джордж

Свого часу подавала і запроваджувала програму реформування медицини. То ж, з неабиякою цікавістю спостерігаю сьогоднішнє реформування на загальнодержавному рівні.

Медична реформа запрацювала, і зміни вже помітні, перед усім, в системі первинної медицини. Відбувається підписання декларацій із сімейними лікарями, після чого гроші, як і обіцяли в МОЗ, почнуть "ходити за пацієнтом".

В сім’ї не без талантів, тому не все йде гладко (будьмо дипломатичними), але поїзд рушився! І тепер кожен має право обрати лікаря не за місцем реєстрації, а за власним вподобанням, і звісно, за якістю надання допомоги.

Втім, залишається відкритим питання, хто має оплачувати проведення необхідних лабораторних аналізів, рентгенологічних та УЗ-досліджень тощо: лікар із коштів, які "прийшли за пацієнтом", чи сам пацієнт?

Фінансова непевність виникає й щодо вузькопрофільної допомоги хворим.

За словами пацієнтів, ці послуги в багатьох лікарнях є платними, але прагнення "зробити медицину безкоштовною" вартує підтримки з боку громадян, навіть якщо щось залишається як є, не все одразу.

Запровадження нових програм відносно профільної допомоги у процесі розроблення.

І завершення реформування вторинної та третинної ланок охорони здоров'я, які постійно співпрацюють з первинною, планується на 2020-ий рік.

Якщо почитати багаточисельні нарікання критиків реформи то багатьох цікавить, скільки реформатори поцуплять з кишень сільських громадян?

Але реформою передбачене суттєве покращення первинної допомоги. Сімейного лікаря має обирати місцева громада, тож запропонувавши належні умови життя і праці, села зможуть запрошувати висококваліфікованих фахівців.

А якщо населені пункти зовсім невеличкі, то лікар надаватиме допомогу мешканцям декількох сіл і матиме при цьому підтримку їхніх місцевих громад, відповідно й більшу зарплатню.

Згодом планується реалізувати і такий пункт, як впровадження e-Health (електронний реєстр даних про пацієнтів). На заваді цьому нині стоять низька комп'ютеризація закладів охорони здоров'я, недоступність до мережі Інтернет, почасти невміння працювати з базами даних самих медиків, особливо старшого віку.

Звичайно, реформуванням передбачена активна участь у поліпшенні матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я органів місцевого самоврядування та громад.

Отже, попри недосконалість медичної реформи, вона здатна виправити недоліки системи, котра вже давно застаріла і працює зі скрипом.

По-перше, розбудова спроможних мереж надання медичної допомоги має значно поліпшити її доступність для жителів сільської місцевості.

По-друге, залежність доходів сімейного лікаря від стану здоров'я його пацієнтів сприятиме підвищенню профілактичної роботи та виникненню задавнених і тяжких недуг, а відповідно - і поліпшенню здоров'я нації в цілому.

По-третє, система, за якої пацієнт оцінюватиме лікаря за допомогою грошей, які «ходять за пацієнтом», змусить медиків повсякчас підвищувати свій фаховий рівень, аби бути конкурентоспроможними, й таким чином і мати можливість впливати на свій дохід.

І по четверте, медичні послуги, за проектом реформи, надаватимуться на страховій основі, тобто, ніяких додаткових податків громадянам України робити не доведеться.

В рамках реформи планується створення Національної служби здоров’я України, яка і візьме на себе роль страховика. Надходження у фонд цієї організації буде здійснюватися з державного бюджету.

Звісно, для того, аби все це почало діяти, потрібні час та зусилля усіх причетних до цього, починаючи від чиновників у МОЗ і закінчуючи медиками на місцях, до думки яких реформатори обов'язково мають дослухатися, тому що така система буде потребувати врегулювань.

Але перші кроки зроблено! Україна реформується. А громадяни України отримали можливість обирати, кому довіряти своє здоров’я.Адже на першому місці у кожній цивілізованій державі мають стояти здоров’я та добробут громадянина.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Перспектива,медична реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.