Розрахунок суми компенсації при не повністю відпрацьованому місяці

28 травня 2018, 22:47
Власник сторінки
Эксперт по финансовым вопросам
0
1204
Розрахунок суми компенсації  при не повністю відпрацьованому місяці

Як визначити суму компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника, якщо немає жодного повністю відпрацьованого календарного місяця

Запитання. Працівник працевлаштувався в бюджетну установу 03.04.2018, а 21 травня цього ж року звільнився. За цей період він набув право на щорічну відпустку тривалістю 3 календарних дні. Чи доцільно при визначенні суми компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника орієнтуватися на його оклад, про що йдеться у передостанньому абзаці у п. 4 Порядку № 100?

Відповідь. Ні, в даному випадку немає підстав користуватися нормами вказаного пункту. Так, у передостанньому абзаці п. 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від  08.02.1995 № 100  (далі – Порядок № 100, Постанова № 100) надані рекомендації щодо обчислення середньої зарплати для випадку, коли працівник не мав заробітку. У нашому ж випадку заробіток був. До того ж, при розрахунках компенсації виходячи з окладу, не буде врахована сума соціальної гарантії у вигляді доплати до мінімальної зарплати, на яку мав право і отримував працівник при виконанні  своєї роботи, у разі, коли величина зарплати, включаючи встановлений працівнику оклад та інші складові зарплати була нижчою за мінімальний рівень.

Тому проаналізуємо норми інших пунктів Порядку № 100, де йдеться про обрахування сум оплати днів відпустки та компенсації за невикористану відпустку. Зокрема, цій темі присвячені абзаци перший та другий п. 2 порядку. Однак тут законодавець не навів норм, які б регулювали порядок обчислення зазначених виплат у випадку, коли особою відпрацьовано неповний календарний місяць (місяці).

Але на щастя у Порядку № 100 є ще п. 7, за яким нарахування виплат, зокрема, за час щорічної  відпустки або компенсації за  невикористані  відпустки, тривалість яких розраховується в календарних днях, провадиться шляхом  ділення  сумарного  заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого  відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених 
законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.
Виходячи з того, що у п. 7 Порядку № 100 немає будь-яких вказівок щодо застосування його норм  з врахуванням положень п.2 цього порядку, алгоритм обчислень, наведений у п. 7 є окремою самостійною нормою, якою і слід було скористатися при обчисленні суми компенсації у випадку, описаному у запитанні. 
Тобто у нашій ситуації сумарний заробіток за відпрацьовану частину квітня та відпрацьовану частину травня слід поділити на 45 календарних днів. Це  усі календарні дні за відпрацьований період за мінусом святкових і неробочих днів (визначені ст. 73 Кодексу законів про працю). Далі для визначення суми компенсації за невикористану відпустку отриманий середньоденний заробіток слід помножити на 3 календарних дні
Якщо установа погодиться з таким висновком, доцільно зазначити у наказі про облікову політику про своє рішення проводити розрахунки компенсації за невикористану відпустку в ситуації, коли не відпрацьовано повного календарного місяця (календарних місяців) шляхом ділення сумарного заробітку, який буде включати усі види виплат, передбачені п. 3 Порядку № 100 (у тому числі доплату до мінімальної зарплати), на сумарну кількість календарних днів, відпрацьованих особою, що звільняється, за мінусом святкових та неробочих днів. 
Зазначимо, що застосування такого підходу, з одного боку, не порушить жодної норми Порядку № 100 із тієї простої причини, що вказаний порядок не містить конкретних вказівок відносно проведення розрахунків розміру компенсації у випадку, коли той чи інший  календарний місяць відпрацьовано не повністю, а з другого - цілком відповідає загальній нормі п. 7 Порядку № 100 для випадку, коли відпрацьовано менше 12 місяців. Так що обґрунтованих претензій від контролерів у цьому випадку бути не може. Нагадаємо, що згідно із п. 35  Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2006550, виявлені  допущені об'єктом контролю порушення законодавства фіксуються в констатуючій частині акта ревізії з обов'язковим посиланням на норми законів чи інших  нормативно-правових  актів,  які  порушено.  
Відомо, що Мінсоцполітики притримується іншої точки зору з питання, що розглядається.  Наприклад, у Листі від 25.11.2015 № 1531/13/84-15 рекомендовано у ситуації, подібній тій, що викладена у запитанні, проводити розрахунки розміру компенсації за невикористану відпустку, виходячи з окладу, встановленому особі, яка звільняється. Зрозуміло, що рекомендації, наведені у цьому листі не є обов’язковими до виконання, так як по-перше, встановлені листами додаткові норми, яких немає  у відповідному законодавчо-нормативному акті, носять суто рекомендаційний характер. А по-друге, згідно із п. 2 Постанови № 100 роз'яснення  з питань обчислення середньої зарплати у разі коли виплати за середньою зарплатою  провадяться  з  бюджету,  надаються   Мінсоцполітики за участю Міністерства фінансів. На сьогодні такого спільного документу, який би містив рекомендації з порушеного питання, не існує.  

На  замовлення ПП «Бюджет-Інформ» ((https://www.facebook.com/budgetinform)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: відпустка,компенсація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.