Буде погано, але пізніше. Затишшя перед бурею?

15 травня 2018, 12:29
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
68

Нам пропонують штурми офісних центрів, дешеве дійство у Верховній Раді і промови Президента, в яких інформація добре прикрашена і не відповідає стану речей.

Цього літа курс долара в Україні може бути 26 гривень і навіть 25 гривень за долар. Таку думку висловюють економічні експерти. Сезонність, що склалася за останні три роки, повторюється  й цього року. За їх словами, нинішні стрибки курсу - в січні-лютому 2018 року - повністю повторюють ситуацію на валютному ринку початку 2017 року.

Те, що долар майже застиг на позначці «26», не може не тішити. Однак у кожної медалі є інший бік, і таке здешевлення валюти стало одним із чинників, які спричинили дефіцит бюджету вже в першому кварталі 2018 року.

На думку одного з експертів, гривня зміцниться настільки, що повернеться до курсу 24 грн за долар. Однак для того, щоб втримати національну валюту, нам потрібен кредит МВФ

Та навіть якщо гривня протримається на нинішній позначці (або навіть зміцниться, як прогнозують), стримати ціни навряд чи вдасться. Про це свідчить досвід минулого року: за майже незмінного курсу гривні щодо долара інфляція склала близько 14%. Вся біда в тому, що в Україні надто повільно зростає економіка – показника у 2% замало для запланованого підвищення соціальних виплат. Ми не наздоганяємо за рівнем благополуччя навіть пересічного громадянина світу, тому що зростання економіки України становить приблизно 2% на рік, у той час як світова економіка зростає на 3,5%. Тобто з року в рік ми стаємо все біднішими за середнього громадянина світу.

Картинки по запросу гривня долар

Але повернемося до МВФ, адже без чергового траншу, на який сподіваються в українському уряді, падіння гривні неминуче.

Через перераховані обставини в першому кварталі цього року бюджет України, за даними Мінфіну, недоотримав 6,1 мільярда гривень доходів. До скарбниці надійшло лише 193,6 мільярда гривень, тобто 96,9% від затвердженого показника на 1 квартал 2018-го. Водночас у законі про держбюджет на 2018 рік закладена можливість підвищення мінімальних зарплат на 13% (до 4200 гривень). Однак наразі збільшити мінімальну зарплату для українців не є можливим. А це в котрий раз ставить під удар репутацію уряду та Президента, які обіцяли подібне підвищення.

Та оскільки підвищення мінімальної зарплати відтерміновується, це, вочевидь, допоможе гривні протриматися довше. Але далі зростання долара все одно неминуче, оскільки, як вже було сказано, бюджет країни побудовано на 29,3-30 гривнях за долар – саме таким стане курс у другій половині року. Тож питання полягає лише в тому, як швидко гривня здасть позиції? На думку економічного експерта Віталія Кузьміна, літо ми переживемо більш-менш спокійно, а от восени повернуться коливання курсу.

Картинки по запросу гривня долар

У травні 2018 року ситуація з курсом долара залишиться такою ж, як є зараз. Будь-яких серйозних коливань експерти не прогнозують. Долар буде в районі 26,5 гривень і може навіть нижче.

У людей скоротився кредит довіри до влади, стало більше претензій до Президента, частіше піднімають питання про відповідальність верхівки – і це вже інші вимоги, ніж ті, які були до попередніх глав держави.

Для нашого суспільства курс національної валюти вже давно став "маяком", за яким оцінюється економічна ситуація в країні. Наразі можемо спокійно дихати. Та чи надовго? Може день, може півмісяця, може пощастить і літній сезон все-таки переживемо. Вся ця стабільність з курсом, на жаль, була досягнута тільки завдяки адміністративному стримуванню на валютному ринку. Поки воно існує, можна говорити лише про виживання, але не про розвиток.

Замість випрошування чергових траншів, Уряд мав би займатися розбудовою економіки, створювати вільні економічні зони, вводити податкові пільги для інвесторів, заохочувати зміцнення промислового потенціалу країни.

Натомість нам пропонують  штурми офісних центрів, дешеве дійство у Верховній Раді і промови Президента, в яких інформація добре прикрашена і не відповідає стану речей.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.