ГПУ йде на міжнародний прорив

14 травня 2018, 09:51
Власник сторінки
Communication group
0
73

Партнери, з якими відбулось спілкування, отримали реальну картину того, що відбувається і відчули політичну волю керівництва ГПУ побороти гідру корупції.


Останні два тижні принесли пікові завантаження українським аеропортам. Наші співгромадяни, передусім ті, що мають безвіз, масово відлітали на відпочинок. Свята ж бо! До речі, разом з митниками і прикордонниками могли б попрацювати і ті, хто перевіряє коректність нарахування субсидій. Розумієте про що я?

Та не про те мова. Саме цими днями, простуючи повз спраглих до відпочинку українців, відлітала до Європи й делегація Генеральної прокуратури. Не відпочивати, а працювати.

У складі делегації були очільник відомства Юрій Луценко, його заступник Євген Єнін та інші. Метою цього прориву було домовитись про співпрацю з країнами, які так люблять обирати для переховування від українського правосуддя шахраї-чиновники. Але водночас самі ті, хто дає притулок українським корупціонерам найчастіше критикують Україну, нібито за відсутність поступ у боротьбі з корупцією.

Це і не дивно, адже лідери утримуваних на гранти антикорупційних організацій поширюють серед своїх спонсорів виключно негативну інформацію. Бо якщо в країні стан покращується, хто ж фінансування на боротьбу з корупцією дає?

Послухати їх, мов і не було низки кримінальних проваджень по топ-корупціонерам попередньої влади, які вже потрапили до суду. Немов і не було блискучої операції з спецконфіскації вкрадених активів на півтора мільярди доларів. Немов і не було майже 1700 засуджених за корупцію теперішніх чиновників середньої і нижчої ланок у 2017 році.

Перший візит делегація ГПУ здійснила у Брюссель. У Європарламенті відбулись публічні слухання на тему “чи може Україна виграти війну проти корупції?“. Поважне європарламентське товариство було поінформовано про те, що станом на сьогодні в Україні знищено старі корупційні схеми у державних закупівлях через запровадження системи ProZorro. А відшкодування ПДВ відбувається у автоматичному режимі без жодного втручання чиновників. Відповідно, суми з багатьма нулями, які раніше осідали у кишенях корупціонерів тепер надходять до бюджету.

На слуханнях європарламентарії мали можливість ознайомитись з роботою Генеральної інспекції прокуратури, яка є ключовим органом, що слідкує за стилем життя і доброчесністю самих прокурорів. Бо, окрім загального електронного декларування, що існує для усіх чиновників, прокурори подають додаткові декларації у Генінспекцію.

Наш прокурорський десант у Європарламенті закликав європейських інвесторів приходити в Україну, оскільки умови ведення бізнесу наразі спрощені, а захист посилено. Зокрема йшлося про розпорядження Генпрокуратури щодо заходів з унеможливлення тиску на чесний бізнес, співпраці відомства з бізнес-омбудсменом та бізнес-асоціаціями.

Наступним пунктом був Лондон. До цього міста корупціонери з усього світу чомусь мають особливий пієтет. Не в сенсі запроваджувати тут свої незаконні схеми, а в сенсі витрачати кошти, отримані з цих схем у власних країнах.

Нечисті на руку чиновники з України не є виключенням. Так, колишній голова “Укрспецекспорту” Сергій Бондарчук, який обвинувачується військовою прокуратурою у розкраданнях на суму близько 7,5 млн. доларів США, теж обрав столицю Великобританії у якості “тихої гавані” і переховується там.

У Лондоні делегація ГПУ зустрічалась з британськими компетентними органами та мала круглий стіл у Chatham House на тему “боротьба з корупцією в Україні: чи відповідає система правосуддя поставленому завданню?”.

На круглому столі обговорили як успіхи прокуратури, так і виклики, на які потрібно реагувати. Зокрема мова йшла про те, що корупція поки що залишається у державних підприємствах, природніх монополіях та на митниці.

У Chatham House генеральний прокурор Юрій Луценко запевнив, що Антикорупційний суд в Україні запрацює на початку 2019 року, чим викликав схвальні відгуки у поважної лондонської публіки.

А ще проведено зустрічі з “групою дружби з Україною” у парламенті Великобританії, з керівництвом зовнішньополітичного відомства цієї країни, з керівництвом Королівської прокурорської служби. Генпрокурору вдалось поспілкуватись з журналістами з ВВС та Reuters.

Міжнародний комунікаційний прорив завершено успішно. Партнери, з якими відбулось спілкування, отримали реальну картину того, що відбувається і відчули політичну волю керівництва ГПУ побороти гідру корупції в Україні.

Українські медіа раніше поширювали інформацію про начебто скасовану візу до США для Юрія Луценка. А деякі медіа пішли далі, витлумачивши це як сигнал про скасування “візи” до усіх міжнародних партнерів. Візитом до Брюсселя та Лондона доведено, що генпрокурор і політик Юрій Луценко є бажаним у партнерських колах.

Хоча візу йому таки скасували. Кілька дуже корумпованих африканських країн, почувши про здобутки української прокуратури, оголосили Луценка небажаним, щоб той бува не приїхав до них ділитись досвідом.

Володимир Манько, політичний експерт
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.