Бокс по транспортним послугам для киян

08 травня 2018, 09:57
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
23

Нам всім потрібно розуміти, що громадський транспорт повинен бути: безпечним, зручним, дешевим. Але тут спрацьовує два з трьох...

У Києві  знову може подорожчати вартість проїзду у міському транспорті, причому відразу до 8 гривень. Про це стало відомо з планів КП "Київпастранс" на 2018 рік. За планами "Київпастрансу", до 8 гривень подорожчає і проїзд в комунальних маршрутках (26 маршрутів). У свою чергу, приватні перевізники кажуть, що теж будуть "вирівнювати" тарифи.

Якщо за приклад узяти Київ, то люди зачастіше добираються на роботу двома транспортами: на метро та на тролейбусі/трамваї/автобусі. І віддають за проїзд 16 гривень на день, в середньому за 22 робочих дня – це 352 гривні. Після підвищення доведеться викладати за день 32 гривні, а за місяць – 704. Зарплата 5 тисяч гривень, що є середньою для пересічного киянина.

Нам всім потрібно розуміти, що громадський транспорт повинен бути: безпечним, зручним, дешевим. Але тут спрацьовує два з трьох: якщо наданий транспорт буде зручним і безпечним, він не зможе бути дешевим. Для прикладу в Європі вартість проїзду в одну сторону плюс-мінус 1 євро. Який українець готовий викидати по 40-50 гривень на день із мінімальною зарплатою 3200 грн – риторичне питання. Доведеться ходити пішки?!

Картинки по запросу люди на велосипедах фото

Задля статистики наведу приклад, що за даними уряду, зараз в Україні близько 12 млн пенсіонерів, і 8 млн з них отримують мінімальну пенсію - 1300 гривень, причому в Мінсоцполітики заявляють, що деякі отримують ще менше - близько 950 гривень.

Рішення про підвищення тарифів ще остаточно не прийнято. Як запевняють у "Київпастрансі" вони лише надали свої пропозиції в КМДА, де вказали, що плата за проїзд повинна становити 8 гривень. Економічно обґрунтований тариф набагато більше, ніж 4 гривні. Значно подорожчала вартість електроенергії , пального, запчастин, збільшився рівень мінімальної зарплати. Швидше за все, подорожчання проїзду заплановано і в київському метро, проте за останнє поки що всі мовчать.

"Київпастранс" прогнозує отримання 1 мільйон 117 тисяч гривень доходів від перевезення пасажирів за підсумками 2018 року. Прогнозована сума є на 59,1% більшою, ніж у планах на 2017 рік, і на 53,7% більшою від фактичних показників за 2017 рік. Сума є більшою, а послуги перевезення все нижчими.

В той час, коли ООН звітує про 60% українців за межею бідності, не тільки їжа для нас стає більш недоступною, а й елементарний проїзд по місту. Як наслідок, по першому варіанту, люди шукають так звані акційні пропозиції у супермаркетах, де не завжди можна знайти свіжий товар, а по варіанту №2 – без варіантів. Люди, затягнувши паски, будуть й далі витягувати з кишень дріб'язок в більших розмірах, аби хоч кудись доїхати.

Картинки по запросу маршрутка фото

Звісно, що ціни на маршрутний транспорт невпинно зростатимуть і далі. І це ніяк не позначиться на якості сервісу. Мова йде не лише про «сучасний» та «зручний» транспорт, але й про довші інтервали між зупинками, виділені смуги для громадського транспорту. Аби піднімати ціни на проїзд, варто переглянути транспортні комунікації, покращити умови перевезення пасажирів, полагодити технічні проблеми та збільшити кількість транспортних одиниць. Але чи буде це у найближчому майбутньому?

Вважаю, що зараз піднімати вартість проїзду до 8 гривень у міськтранспорті Києва немає необхідності. Він фінансується із міського держбюджету і завжди був збитковим. Таке рішення – неабиякий удар по гаманцю незаможних городян, тих, хто не може пересісти на авто та заправляти його 95им бензином по 29 грн за літр. У той же час це може бути своєрідною маніпуляцією: зараз заявили про тариф у 8 гривень, а до подорожчання піднімуть, скажімо, на 2 гривні, і піднесуть це як перемогу і турботу про киян.

Наразі такий сценарій може бути більш вірогідним, але тепер ця ситуація може привести до чергових заяв від мера про корисність велосипеда і що таким чином намагаються пересадити киян на велосипеди.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.