В обійми від МВФ

07 травня 2018, 10:41
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
47

Україна повинна виконувати обіцянки за погодженням цін на газ до ринкових в рамках програми кредитування. Про це сказав представник МВФ в Україні Йоста Люнгман 31 березня.

Україна повинна виконувати обіцянки за погодженням цін на газ до ринкових в рамках програми кредитування. Про це сказав представник МВФ в Україні Йоста Люнгман 31 березня. За його словами, Україна повинна дозволити ринку встановлювати ціни на газ в рамках програми кредитування.

Проблема тягнеться ще з далекого 2016 року, коли Україна  погодилася привести ціни на газ у відповідність з рівнем зовнішніх ринків, проте так і не виконала цю вимогу, що заморозило видачу траншу від Фонду. На сьогоднішній момент існує дві вимоги МВФ: підняття ринкової ціни на газ для населення, і друга - антикорупційний суд.

Наприклад, щодо газу, Кабмін вирішив не підвищувати до літа ціни для населення. Діючі тарифи на газ продовжені до 1 червня 2018 року. Для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів ціна становить 6 958 гривень за тисячу кубометрів.

Замість того щоб проводити структурні реформи в економіці, в судовій сфері, уряд йде по шляху найменшого опору. Наразі квітень, а траншем і не пахне. Може президент спроможеться найближчим часом пояснити чому його немає? Що не так пішло в переговорах з Фондом, що перекреслило всі його переговорні зусилля в Давосі? Єдиного українського президента, такого успішного у співпраці з МВФ.

Картинки по запросу транш мвф

Втім, відстрочка стрибка цін на газ, можливо, всього лише маневр влади. У літній період протести зазвичай завмирають: народ займається садами і городами, проводить відпустки у моря. Та й витримати під нестерпним пеклом стояння в кілька годин на мітингу може далеко не кожен. Так що не виключено, що президент і прем'єр виконають вимогу МВФ щодо газу на початку літа. У надії, що за кілька місяців теплого періоду народ якось звикне до нових платіжок і не вийде на вулицю до осені. А там вже нові обіцянки.

Без допомоги міжнародних фінансових інститутів Україні буде дуже важко прожити цей рік і якісно увійти в наступний рік. Тому що зростання економічної активності падає, інфляція перевищує прогнозні параметри, і за великим рахунком, той темп зростання ВВП не задовольняє ні Україну, ні світовий банк. За великим рахунком, вони констатують, що, дай Бог, щоб було 3%. Хочеться нагадати, що за останні десять років загальний ВВП в усьому світі збільшився на 50%. І тільки кілька країн, таких як Україна, ВВП знизився на 20%. Це така сумна статистика.

Картинки по запросу транш мвф

Політика сьогоднішнього уряду це щось типу  «а куди вони дінуться». Якщо виключити цю форму, то, звичайно, в даній ситуації Україна може увійти в дефолтний стан з витікаючими звідси наслідками. Це означає, що практично всі перекриють імпортно-експортні операції, що у нас закриються ліміти кредитування не тільки держави, а й бізнесу на міжнародному ринку. Це за великим рахунком серйозно вдарить по кишені населення, і ми відкотимося знову в великі інфляційні процеси, з яких зможе вийти тільки змінена влада.

Державна політика і справді несе загрозу українській економіці. Українські структури для залучення інвестицій - бутафорські, і якщо влада почне дійсно захищати інвестора, то Україна за рік отримає більше інвестицій, ніж за весь час незалежності.

Інвестиційна привабливість України суттєво ослабла. Так, за підсумками минулого року, в акціонерний капітал України було інвестовано майже 2 мільярди доларів. Така сума - абсолютний мінімум за останні вісім років. Про це повідомляє державна служба статистики. Виходить, що країна й далі страждає від недалекоглядності влади. Уряд загруз в непотрібних інформаційних баталіях. Прямий наслідок — ми вже недоотримали майже $12 млрд, які до виборів нам ой як знадобилися б.  Цей транш – це індикатор, лакмусовий папірець для влади. Він зможе показати, чи може влада діяти та працювати, або ж як завжди пустить все напризволяще.

Нам вкотре залишається тільки мріяти  про нормальне європейське життя, про яке так солодко розповідють з екранів телевізора.

Антикорупційний суд це взагалі окрема тема, але, як адвокат, скажу, що він не потрібний. Судова система справляється зі справами з НАБУ, а їх всього декілька сотен, а затрати на суд це чергові мільйони з наших кишень. Чи будуть судді ефективнішими за нинішніх? Це як життя після пластичної операції: змінене обличчя, а храктер той же.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.