Продукти стають розкішшю

04 травня 2018, 10:36
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
53

Українці платять за їжу значно більшу частину своїх доходів порівняно з мешканцями інших країн Європи

Українці платять за їжу значно більшу частину своїх доходів порівняно з мешканцями інших країн Європи, хоча ціни у нас на більшість продуктів нижче, підрахували фахівці Економічного дискусійного клубу. Причина в тому, що зарплати українців залишаються одними з найнижчих в Європі, а ось вартість нашого продовольчого кошика поступово наближається до середньоєвропейської.

Наше молоко вже дорожче, ніж у найближчих сусідів – поляків і білорусів, і всього вдвічі дешевше, ніж у французів. При цьому середня зарплата в Україні становить 18% від середніх заробітків у Польщі, 7,5% – від заробітків у Франції і 62% – в Білорусі. Ціни на курятину практично однакові з сусідськими, хоча і в 2,8 раза нижче, ніж у Франції. І поки тільки овочі і яблука у нас коштують набагато менше, ніж за кордоном.

Показником того, що у нас найвищі ціни по відношенню до зарплат, є те, що українська сім'я зараз витрачає на харчування 57% місячного доходу, білоруська – 38%, а середньоєвропейська – всього 14-18%.

Картинки по запросу дорогі продукти

Експерти вважають нормальним підвищення цін на хліб - в інших країнах він коштує набагато дорожче. «У Білорусі хліб купують за 34 гривні, в Литві кілограм обійдеться 33.7 грн, а в Польщі - 41 грн. Але найвища вартість хліба в Угорщині - 66 гривень за кілограм », - заявив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Відносна дешевизна наших фруктів і овочів влітку і восени пояснюється тим, що середню ціну знижує несортова українська продукція, а наприклад, добірні імпортні яблука у нас вже зараз коштують, як у Європі. У середньому продукти подорожчають вже влітку на 10-12% за умови девальвації на 7% і інфляції 9%. За окремими продуктами, наприклад, за м'ясом, вершковим маслом може бути зростання цін на 18%, за соняшниковою олією – навіть до 30%.

Здешевлення інших продуктів може бути тільки сезонним, це овочі та фрукти, а також, наприклад, влітку ціна на яйця може знизитися на 15-20%. На 20-30% влітку подешевшає сало через зниження на нього попиту. А ось куряче філе наблизиться за ціною до свинини і яловичини – 120 грн/кг.

Зростання цін на продукти цього року може пом'якшити лише підвищення зарплат, викликане швидшою девальвацією гривні, ніж зростання цін. Але зарплати не підвищуватимуться повсюдно, тому продовжиться розшарування суспільства за рівнем доходів.

Картинки по запросу дорогі продукти

Високі ціни змушують громадян закуповувати товар оптом: овочі, фрукти, крупи, соняшникова олія. В середньому сім’я з 4-х людина може витрачати до 1500 грн в тиждень тільки на їжу. Якщо порахувати витрати на проїзд, одяг, комунальні послуги, навчання дітей і т.д. сума перевищить 8000-12000 грн.

Тут не можна не згадати, що реальна зарплата пересічного нардепа з недавніх часів є на рівні 50 000 грн. Є і посадовий оклад, який встановили на рівні 17 500 грн. Два місяці потому і зараз про нього безперестанно пишуть усі ЗМІ.  Наголошую, не це зарплата, а оклад. Який раніше складав трішки більше 6 000 грн, а їхня реальна зарплата складала орієнтовано 17 000 грн.

Підводячи підсумок, стає зле. За сухими цифрами наведеної статистики мокрі сльози пенсіонерів і малозабезпечених сімей – простих пересічних громадян, які хоч краєм вуха намагається розібратися в політичній ситуації своєї країни. Сьогодні уряд проводить абсолютно руйнуючі дії, які вбивають українську економіку, смертельні для будь-якого виду бізнесу та приводять до регресу та утопії. Я думаю, що кожен з нас хоча б раз у житті хотів побачити на місці цих людей політичну еліту. Щоб представники влади відчули себе нікому не потрібними. Але такого ніколи не буде.

Скоро в країні чергові вибори і перед кожним з нас постане питання чи продовживатиме це падіння країни чи все-таки своїм голосом щось змінити. Чи будето голосувати не розумом, а шлунком? Може варто і тим і тим?!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.