«Стомлені» українські дороги або то яма, то канава.

11 квітня 2018, 15:43
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
65

Сніг, звичайно, заповнює ями, які залишилися з минулої зими, дороги стають рівніше. Але сніг – не найкращий наповнювач, з ним іноді трапляються казуси.

Сніг, звичайно, заповнює ями, які залишилися з минулої зими, дороги стають рівніше. Але сніг – не найкращий наповнювач, з ним іноді трапляються казуси. Наприклад, він може розтанути, його можуть прибрати. Тому взимку на дорогах потрібно бути уважним, там одне з двох: або ожеледиця, або ями.

Важко сперечатися, що коли мова йде про стан вулиць та доріг в Україні, то вони могли б бути кращої якості. Особливо важко знайти аргументи для захисту на початку весни. Водії, потрапивши в яму, не звертаючи уваги на те, чия це яма — "Укравтодору" чи місцевих комунальних служб.

Аналітики Світового економічного форуму підготували звіт про глобальну конкурентоспроможність, у якому оцінили якість українських доріг в 2,3 бали з 7. Україна зайняла 137 місце з 144 в рейтингу якості доріг від The World Economic Forum. Латинська приказка говорить: «Або знайди дорогу, або проклади її сам». В Україні ж це звучить не як народна мудрість, а як сувора реальність.

Картинки по запросу дороги в україні

"Укравтодор" вже на початку березня обіцяв почати ремонтувати дороги, які цьогоріч особливо потерпали від змін температури. Згідно з розрахунками відомства, зараз заміни дорожнього покриття потребує 170 тис км українських доріг. Така реанімація шляхів обійдеться держбюджету у щонайменше 450 млрд грн. Як стало відомо на ремонт і будівництво доріг на тендерах минулого року було вкрадено понад 114 млн, і то це те, що вирахували.

В Україні є можливість будувати дороги - можна отримати і фінансування, і технології, і бажаючих їх будувати. Однак ефект неможливий без контролю.

На сайті президента нещодавно зареєстрували петицію, яка вимагає "ввести кримінальну відповідальність за виробництво неякісного дорожнього покриття, а також за укладення дорожнього покриття з порушенням технології". Наразі вона зібрала 1300 підписів із необхідних 25 тисяч.

В уряді за "оптимістичним сценарієм" цього року планують повноцінно полагодити 2195 кілометрів доріг. "Забезпечити проїзд основними коридорами" обіцяють не раніше червня.

Щоб було дешевше, розглядають можливість будівництва бетонних доріг в Україні.

Картинки по запросу дороги в україні

Цементно-бетонне покриття доріг було гучною темою для обговорення минулого року. Посадовці заявляли про чарівну довговічність цементно-бетонних доріг, їхню дешевизну в порівнянні з звичайним покриттям та легкість в виробництві. 

Аби дороги в Україні не лише у мріях були схожими на ті, куди так р'яно хочуть українці, треба впродовж принаймні п'ятьох років витрачати на це хоча б 50 мільярдів гривень із бюджету, кажуть в міністерстві інфраструктури.

Одразу за знаком виїзду з міста траса перетворюється на смугу перешкод, а водії рухаються зі швидкістю, що не перевищує 10 кілометрів на годину. У ямах та багнюці нескінченні  кілометри дороги. Подекуди «чорні діри» сягають до півтора метра в діаметрі та понад 25—30 сантиметрів у глибину. Політики вже більш як три роки обіцяють відремонтувати більше ніж половину українських доріг, але щовесни асфальту в Україні залишається дедалі менше.

Стан українських доріг після зими 2018 року є рекордно поганим через погодні умови і "хронічне" недофінансування галузі.

Картинки по запросу дороги в україні

 "Одним з головних ворогів доріг є переходи через нуль градусів. За оцінками експертів, минула зима була найскладнішою за останні роки. В Україні протягом зимового періоду зафіксовано 53 переходи через нуль градусів... В Україні, Польщі, Білорусі особливості клімату провокують сильне руйнування доріг", – повідомив керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак.

А поки й далі будемо все спихувати на погоду, кліматичні особливості та дощ, який потрапляє у тріщіни асфальту, хочеться побажати терпіння нам всім. Неможливо побудувати дороги за тиждень чи навіть за рік. Особливо в тих умовах, які зараз склалися в Україні. Чи є «світло в кінці тунелю» українських доріг – питання залишається відкритим.

При цьому заробітна плата керівника Укр Автодору майже 800 тисяч гривень і навряд чи після звільнення він залишиться в Україні (приклад його співвітчизника, колишнього керівника Укрзалізниці).

А обабіч доріг на обочинах українці підраховують збитки від розтрощеної ходової автомобіля, пробитих колес і інших неполадок, викликаних поганими дорогами.

Очевидно, що на чергових виборах питання стану доріг обов'язково буде в програмах ключових кандидатів і чи виконають вони обіцянки – незрозуміло, але ті, хто є зараз – точно на це не спроможні. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.