Хвостаті безхатьки

22 березня 2018, 10:24
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
56

Взимку в Україні активізувалася діяльність так званих «догхантерів».


Мы в ответе за тех, кого приручили (по повести А. Сент-Экзюпери «Маленький принц»)

 

Взимку в Україні активізувалася діяльність так званих «догхантерів». Це люди, які свідомо отруюють і вбивають собак і при цьому навіть не приховують своїх дій. Вони анонсують свої витівки через ЗМІ та соціальні мережі. Полюбляють працювати зимою, оскільки по снігу легко відслідкувати тварин.

Як би це жахливо не звучало, але людей, які отримують насолоду від вбивств тварин, в Україні дуже багато. Щорічно ситуація тільки погіршується: одні люди продовжують викидати котів і собак на вулиці в не злічимій кількості, інші - знущаються, калічать і вбивають хвостатих безпритульників.

Впевнений, що знайдеться багато опонентів, які будуть виправдовувати боротьбу, наприклад, із бездомними собаками. Так, і у Києві, і в інших містах України є багато бездомних тварин, які справді можуть приносити шкоду людям. Деякі люди вважають, що найлегший спосіб позбутися цієї проблеми – отруїти їх.

Картинки по запросу притулки собак

Втім, давайте будемо цивілізованими громадянами своєї країни. Відловом, стерилізацією та спостереженням за бездомними тваринами займаються відповідні служби. Вони отримують на це кошти із державного бюджету. І треба контролювати діяльність саме цих служб і те, як вони витрачають наші з вами гроші.

В Україні існує організація Аnimal Id Info, які єдині (!) ведуть підрахунок безпритульних тварин по містах України. Приїжджаючи в місто, в якому, наприклад, 20 тис. населення, у мене виникає питання до комунальних підприємств – скільки безпритульних тварин у цьому місті? На 20 тисячне населення організація Аnimal Id Info беззаперечно стверджує – тисяча тварин. У місті, в якому, наприклад, 500 тис. населення – 20 тис. тварин.

За останніми даними Аnimal Id Info, які оприлюднені станом на 28 січня, в Житомирі було зареєстровано 1810 безпритульних тварин, 40,4% яких стерилізовані, у Вінниці 1865 і 15,1% стерилізованих, в Сумах 1665 і 7,4% стерилізованих, в Дніпрі цей показник взагалі досягає 4963 тварин з яких тільки 12,3% стерилізовані. У Запоріжжі – 2975, в Миколаєві – 4899, в Чернігові – 904, у Львові – 412, в Рівному – 879. Дані маленьких міст та Києва чомусь не оприлюднюють. Але цікаво, що зберігся підрахунок по місту Києву  2016 та 2017 років. Найцікавіше, що в 2017 р підрахунок показав збільшення кількості безпритульних тварин, в той час, коли щорічно 5,5 млн грн з міського бюджету витрачається тільки на стерилізацію.

Картинки по запросу притулки собак

Якщо вам стало відомо про жорстоке поводження над твариною - звертатися потрібно до органів поліції. Згідно з Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» нагляд за дотриманням цього закону здійснюють поліцейські. Крім того, саме слідчі органів поліції уповноважені проводити досудове розслідування за статтею про жорстоке поводження з тваринами. Але треба розуміти, до чого призведуть звернення до поліції. А точніше, що ні до чого. На практиці співробітники поліції дуже часто нічого не роблять.

Треба визнати, що Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», ухвалений в 2006 році, і Кодекси про адміністративні правопорушення практично не діють. Навіть ті нещодавні зміни, коли суттєво зросли штрафи (якщо раніше вони були незначними (153- 340 гривень), то тепер сягають 3400 – 5100 грн), стала жорсткішою і кримінальна відповідальність – відтепер за насильство над тваринами можна опинитися за гратами на строк від п’яти до восьми років), не діють. І всі юристи та волонтери це визнають.

Всі ті люди, які демонструють жорстокість до тварин наразі залишаються не покараними. Потрібно змінювати і дотримуватись не тільки законодавства, а також ментальність, виховуючи в дітях співчуття до тварин.

Картинки по запросу притулки собак

Український досвід доводить, що суворість законодавчих норм аж ніяк не гарантує їхнє виконання. Однак посилення відповідальності за знущання над тваринами – сигнал готовності українського соціуму бути суворішими до тих, хто порушує норми гуманності, а отже вірний шлях до розбудови цивілізованого суспільства.

Проблема з безпритульними тваринами в Україні і знущаннями над ними не просто існує, а продовжує загострюватися з кожним роком все більше і більше. Незважаючи на всю роботу, яку проводять волонтери та зоозахисники, цього все одно недостатньо, тому питання повинне вирішуватися і регулюватися на державному рівні, а тварини повинні перестати бути просто "речами".

Жорстокість суспільства відображається і на тваринах, хоча варто бути трохи добрішими. На мій погляд було б краще помістити цих тварин у притулки, де ю громадськість контролювала їх діяльність і витрати коштів. А ще краще не викидувати на вулицю тварин.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.