Позачергові парламентські вибори в Україні: міф чи реальність?

03 березня 2018, 15:09
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
80

На Банковій розглядається варіант дострокових виборів парламенту вже в цьому році. Мотивів два.

 

На Банковій розглядається варіант дострокових виборів парламенту вже в цьому році. Мотивів два.

Перший - провести вибори парламенту поки Порошенко перебуває при владі, адже в разі його поразки на президентських виборах 2019 року його політичні соратники можуть взагалі не пройти в парламент.

Другий - не дати під тиском Заходу змінити нинішню виборчу систему в змішаному вигляді, - коли половина депутатів до парламенту обирається за списками, а половина в мажоритарних округах, - яка цілком влаштовує президента. Якщо оголосити дострокові вибори, то Захід просто не встигне організовано чинити тиск на український парламент, щоб той прийняв нове виборче законодавство.

Враховуючи наявні суперечності, у засобах масової інформації, серед політологів, експертів та і самих політиків дедалі частіше лунають повідомлення про ймовірність позачергових парламентських виборів. Були проведені навіть опитування серед населення, результати якого, щоправда, свідчать про те, що на сьогодні більшість українців не підтримує ідею дострокових виборів.

Картинки по запросу дострокові парламентські вибори

З точки зору об'єктивних інтересів президента, дострокові вибори йому абсолютно не потрібні. Абсолютно, підкреслюю. Вони тільки його послаблять, причому різко послаблять його позиції перед президентськими виборами, тому, важаю, що з професійної точки зору президенту ці вибори абсолютно не потрібні і з цієї точки зору їх ймовірність, не дуже велика. Дві політичні сили і два лідера (парламент та президент) будуть будь-якими методами сьогодні зупиняти ті процеси, які можуть привести потенційно до дострокових парламентських виборів. Тобто, це може бути зміна прем'єра, тиск, утискання, маніпуляції - весь набір інструментів .

Те, що зараз ця тема активно обговорюється, особливо президентська команда, трошки лякає прем'єра самою можливістю таких виборів. Хоча, насправді, якщо б захотіли прибрати прем'єра, то вони могли б це зробити і без виборів. Але це теж ризиково. Тому що якщо прибирати прем'єр-міністра, то тоді він буде брати участь у президентських виборах. А це теж вкрай невигідно президенту. Тому, думаю, що розмови про вибори, це, скажімо так, швидше за психологічні трюки. Психологічні трюки, а не якісь реальні плани.

Експерти вказують на те, що Уряд багато замислюючись про дострокові вибори, забуває, що електоральне поле в Україні за останній час сильно змінилося. Є нерозуміння демографії нашого виборця, що залишився. Раніше було два полюси - російськомовне населення і україномовне, ну, це умовно , звичайно. А зараз змінилася демографія виборця. Навіть без Криму все змінилося, плюс Донбас - це проблематика питання. Люди можуть ненавидіти Порошенко, всю владу, але це ж не змінює їх погляди на чорне та біле.


Картинки по запросу парламентські вибори

Але не можна прогнозувати з впевненістю і те, що виборів не буде. Будь-який соціальний вибух, і все - ситуація змінюється. У країні, де не було історично жодного стабільного періоду протягом останніх десятиліть, складно щось прогнозувати.

Ця влада не працює, тому вибори пішли б на користь. А можливо і ні. Але робити вибори за старим законом - значить привести до того ж самого результату, який ми маємо зараз.

Ситуація з позачерговими виборами досить складна − є її явні прихильники і противники, проте, останніх значно менше, а отже, і менше шансів на збереження коаліції і відповідно уряду. Але є інші варіанти розвитку подій, за яких можливе збереження існуючого складу парламенту та, водночас, задоволення запитів коаліції на зміни в уряді.

Сьогодні розігнали наметове містечко під Верховною Радою України. Розігнали жорстко, із застосуванням надмірної сили. Цим влада показала, що навіть якщо будуть дострокові вибори та якщо результат не задовольнить владу, то вона піде на все щоб утриматися.

Очевидно, що вони розуміють, що на земній кулі складно знайти місце, де можна буде сховатись від нагород за їхні покращення і результатів цих покращень.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.