Монетизація субсидій: до яких магнатів підуть наші гроші?

27 лютого 2018, 16:02
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
36

Видача державної допомоги «живими» грошима на руки громадянам, а не постачальникам послуг, повинна стартувати з квітня цього року, тобто на дев'ять місяців раніше, ніж планувалося.

Видача державної допомоги «живими» грошима на руки громадянам, а не постачальникам послуг, повинна стартувати з квітня цього року, тобто на дев'ять місяців раніше, ніж планувалося. Про це йшла мова в постанові Міністерства фінансів від 13 лютого. Однак експерти переконані: монетизація – це ніщо інше, як чергова підміна поняття, а гроші і далі підуть в кишені всім відомих магнатів.

Реформувати систему розрахунків за житлово-комунальні послуги почали з 1 січня 2018 року. Наступний крок - фактична виплата грошей громадянам. Однак на реалізацію цього проекту Мінфін і представники об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і житлово-будівельних кооперативів дивляться по-різному.

Картинки по запросу монетизація субсидій

Монетизацію планують провести в три етапи. Перш за все, власникам квартир в багатоповерхівках безпосередньо повернуть витрати за пільги і субсидії.

Далі повинні створити, так званий, повний реєстр виборців і відкрити соціальні карти для нарахування відшкодувань в грошовому еквіваленті. Громадяни нібито зможуть отримати гроші у відділенні Укрпошти або на банківський рахунок. За нарахування відповідатиме Міністерство соціальної політики за місцем реєстрації субсидіанта. Міністерство повинно повідомляти про необхідність написання заяви на видачу державної допомоги. Тому, про кого не повідомлять, коштів не дадуть. У Міністерстві соціальної політики поки відмовчуються. Кажуть: треба дочекатися прийняття проекту постанови урядом. Третій етап - поширення монетизації на весь житловий фонд - експерти взагалі вважають фантастикою.

Навіть якщо система запрацює кошти й далі підуть монополістам.

За останні три роки розмір субсидії зріс не на жарт: у 2014 році виділили 6 млрд гривень держдопомоги, зараз - 71 млрд. В Україні субсидію отримують 68% домогосподарств, що нечувано в порівнянні з 10% в Європі. Серед українців, які користуються субсидією, 50% - працюють. На Заході якщо ти маєш роботу, то про субсидії і мови немає. А якщо враховувати, що іноді розмір соціальних виплат перевищує розмір доходів громадянина, то ситуація досягає апогею абсурду. Здавалося б, відшкодування витрат готівкою на руки громадянам - перемога.

Картинки по запросу монетизація субсидій

Однак, експерти з соціальних питань вважають, що монетизація як така не відбудеться, а нововведення - імітація і чергова підміна поняття. Нічого нового.

Мінфін пропонує монетизувати 10-15% від загальних витрат. Так як плата за утримання будинку вивезення сміття - 200-300 гривень - мізер. Про відшкодування сум, які йдуть на опалення, електроенергію, енергопостачання та займають левову частку - ані слова. Нещодавно міністр соцполітики Рева заявив, що він проти монетизації. Нібито, відкладемо до кращих часів. Сума субсидії часто перевищує розмір пенсії. Як же це грошима давати на руки?! Не можна. Звичайно краще віддавати монополістам-приватним компаніям, переконаний Рева. Тому нинішня система пільг - субсидування не громадянин, а відомих олігархів.

Проект постанови про зміни порядку субсидування до сих пір не прийнятий. Міністерство фінансів зобов'язалося доопрацювати механізм до 21 лютого. А вже тоді винести на розгляд Кабміну. Володимир Гройсман пообіцяв розглянути документ на найближчому засіданні. Однак борги держбюджету не дозволять реалізувати навіть цю систему, вважають експерти.

Похожее изображение

Давайте говорити відверто. Уряд не прийме рішення щодо алгоритму випуску спеціальних банківських карт. Чому? Для 60% домогосподарств, які отримують пільги, державним банкам треба випустити щонайменше 9 мільйонів карт. Звідки візьмуться кошти на випуск і адміністрування карток, якщо держава не розрахувалося з боргами за минулий рік? У запланованих витратах держбюджету на 2018 рік щодо соціальних карт - ні слова. Навіть на виготовлення карток потрібен час. Тому з 1 квітня гроші на руки громадяни точно не отримають.

Якщо система і стартує, то перед виборами. Тому що ніщо так не звертає увагу електорату, як чергова "плюшка" напередодні голосування.

Окрім того, за ці «компенсації» з громадян запитають вдесятеро. Отримав, але не оплатив, маєш борги - тепер і субсидію не отримаєш, і повернути отримане мусиш і борги погасити, і пеню сплатити, а громадянину залишок від реалізації житла на руки.

Гадаєте фантастика? А я переконаний, що ні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.