Транш для України. Чи буде диво?

22 лютого 2018, 15:55
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
53
Транш для України. Чи буде диво?

Уряд розраховував отримати п'ятий транш від МВФ ще до кінця 2017 року, проте він досі не отриманий.

Уряд розраховував отримати п'ятий транш від МВФ ще до кінця 2017 року, проте він досі не отриманий. Тепер Україна розраховує на отримання траншу в цьому році, причому представники влади називають різні терміни. Зокрема, Гройсман говорив про друге півріччя, а президент Петро Порошенко очікує транш МВФ в квітні, оскільки Київ начебто виконав 80% своїх зобов'язань.

Закон про Антикорупційний суд і приведення цін на газ до ринкового рівня є основними умовами завершення четвертого перегляду програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду для України і виділення нового траншу.

"Офіційний прогноз, який ми озвучили в жовтні, - Україна отримає в 2018 році два транші, в першому і в третьому кварталі. Але зараз говорити про перший квартал - вже нереалістично навіть з технічної точки зору. Там дуже серйозні процедури. Та й в цілому перспективи співпраці прогнозувати досить складно. Тому що все залежить від того, чи будуть прийняті закони ", - заявив заступник голови Нацбанку Сологуб.

Картинки по запросу транш для україни

На ситуацію тисне ще й те, що в наступні 5 років має бути пік виплат за колишніми зовнішніми борговими зобов'язаннями. Це ті гроші, які попередні народні обранці отримували ще в 2014-2015 роках. Це дійсно вражаючі цифри для української економіки - мова йде про десятки мільярдів доларів США.

Тому, згідно з графіком виплат, до 2022 року Україна в рахунок погашення і обслуговування зовнішніх зобов'язань повинна виплатити 28,7 мільярда доларів. У 2018-му потрібно буде виплатити загальну суму в 3,5 мільярда доларів, в 2019-м - 6,4 мільярда доларів, в 2020-м - рекордні 6,8 мільярда доларів. Далі величина виплат трохи зменшиться, але в цілому в 2021-2022 роках потрібно буде віддати ще майже 11 мільярдів доларів. Чи зможемо?..

Це дійсно велике навантаження на економіку, якщо згадати, що дохідна частина бюджету на 2018 рік складає 913 мільярдів гривень, що за нинішнім курсом долара становить трохи більше 32 мільярдів доларів.

Тим часом Україна зайняла 7 місце в рейтингу "нещасних країн", який вираховується на підставі показників інфляції та безробіття. Індекс розраховується агентством Bloomberg на основі прогнозів економістів щодо інфляції та безробіття для 66 країн.  

Картинки по запросу транш для україни

Якщо у 2017 році Україна посіла 5 місце в списку найбільш нещасних країн з індексом "23,8", то в поточному році її індекс виріс до "17,8", що дозволило зайняти 7 місце.

Одним з найбільш важливих рішень 2017 року є відмова від регулювання цін. У нас завжди була група товару, на яку фіксувалися ціни, - деякі сорти хліба, крупи. Це так званий "соціальний кошик", на який держава встановлювала максимально допустиму націнку. Науково доведено, що регулювання цін державою призводить до їх більш швидкого зростання, ніж відсутність регулювання. Коли сам ринок регулює ціни, вони нижчі.

Ми не наздоганяємо за рівнем благополуччя навіть пересічного громадянина світу, тому що зростання економіки України становить приблизно 2% на рік, у той час як світова економіка зростає на 3,5%. Тобто з року в рік ми стаємо все біднішими за середнього громадянина світу.

Підводячи підсумок можна сказати, що за чотири роки після Майдану, каструлі на головах у частини населення України так проржавіли, що звихнулися мізки остаточно і безповоротно. Рівень життя в Україні скотився в таку прірву, що населення виживає і тільки частина «скачущей» нації, все ніяк не вгамується. "Весь мир с нами" давно закінчився, Україна давно навколо з усіма пересварилася.

 Головні корупціонери будуть боротися з корупцією? Це цікаво, але не можливо. Головне в цьому питанні не вийти на самих себе.

І знову ж таки гроші бере пануюча верхівка. Вони їх ділять мж собою, а віддавати маємо ми.

Країни, які відмовились від кредитів, спочатку важко це переживали, але зараз навпаки вони показують позитивну динаміку. То чи не варто і нам так поступити і припинити побиратися по світу?!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.